Публикация

СЗО: Ограничаването на консумацията на обработено месо намалява опасността от рак

В доклад за храненето и хроничните заболявания Международната агенция за онкологични изследвания потвърждава препоръката на СЗО от 2002 г.


На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е било класифицирано като  канцерогенно за хората въз основа на достатъчно доказателства за това, че консумацията му предизвиква рак на правото черво".

Експертите не призовават към пълен отказ от месо, но препоръчват намаляването на консумацията му с оглед намаляване риска от развитие на онкологично заболяване на правото черво. Това съобщи СЗО, цитирана от ТАСС и БТА.

Експертите на СЗО, които правят оценка на риска от храненето, в началото на 2016 г. ще обсъдят на нарочва среща новите научни изследвания, които засягат "мястото на обработеното месо в контекста на общата здравословна диета".

С 18 на сто се увеличава риска от развитие на колоректален рак при ежедневна консумация на 50 грама обработено месо.  Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.

Необработеното червено месо, което включва свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се отнася към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на тумори. Червеното месо съдържа глифозат - вещество, което присъства в много видове хербициди, което го прави опасно. Поради ограниченияте доказателства, червеното месо е включено в група 2А на продукти, чиято вреда не е напълно установена.

Все пак експертите са категорични, че ограничаването на консумацията на червено месо ще донесе ползи за здравето на човека и ще намали опасността от развитие на злокачествено заболяване.

Коментари

Не знам, но на мен подобни изследвания и заплахи ми стоят много ужасяващо. Като си помисля, че нашите предци са се хранели изключително с месо.

Тина Малинова
30 окт 2015 10:14

Никой не говори за кремвирши. В тях няма месо!

Петър Краев
30 окт 2015 10:12

Кви са тия СЗО дето смеят да плюеят срещу КРЕНВИРША? малееееееееееееее - война!