Публикация

Книги за оцветяване за възрастни – световна сензация

Според психолозите обяснението е просто – тези книги съчетават удоволствие с терапевтичен ефект


Знаете ли, че на пазара вече има книги за оцветяване за възрастни? Нещо повече – в САЩ и цяла Европа те  се превръщат в мода с грандиозни размери, мания, феномен.

Според психолозите обяснението е просто – тези книги съчетават удоволствие с терапевтичен ефект. Специалистите категорично отчитат, че оцветяването намалява нивата на нежелания стрес. "А колкото по-сложен е предпочетеният за оцветяване дизайн, толкова по-добри условия се създават едновременно за гимнастика на ума и отмора на ума и тялото. Работата с цветове и детайли подобрява уменията в областта на фината моторика (координацията очи - ръце), развива сетивата, усета към детайла, увереността и творческите заложби." - казва психотерапевтът Жанета Христова.

Джохана Басфорд е най-популярното име сред инициаторите на манията по книги за оцветяване за възрастни в САЩ и Европа. Но вълната всъщност започва по-рано, още през 2012 г. във Франция с публикуването на Art-thérapie: 100 Coloriages anti-stress от Hachette Pratique. Медиите разгласяват широко терапевтичните ползи от оцветяването и именно това проправя път за Басфорд и мнозина други художници. До момента от Hachette Pratique са продали над 2.5 млн. екземпляра от всички формати на Art-thérapie поредицата във Франция и още 1 млн. екземпляра в 18 други страни. Примерът им бързо е последван от множество други издателства по света, сред които Dover (САЩ), CreateSpace (САЩ), Laurence King (Великобритания), Test Pattern (САЩ), Design Originals (САЩ) и др.

Истински хит е поредицата CreativeHaven на Dover. Изображенията в тези оцветявки са отпечатани едностранно въру плътна хартия с перфорация, което позволява лесното им отделяне от книжното тяло и рамкиране. В момента поредицата наброява 120 заглавия, от които вече са издадени и продадени близо 1.8 млн. екземпляра. 

В България издателство Locus Publishing стартира под марката Ink с първите четири книги от поредица за оцветяване – „Мандали“, „Витражи Tiffany“, „Колоритни котки“ и „Мозайки- шедьоври на изкуството“.


За разлика от детските книжки за оцветяване, при тези за възрастни сюжетите и моделите са много по-сложни, изображенията по-дребни, с по-фини линии и множество детайли

А колкото по-сложен е предпочетеният за оцветяване дизайн, толкова по-добри условия се създават едновременно за гимнастика на ума и отмора на ума и тялото и по-осезаемо е намаляването на нивото на нежелания стрес.

За това оцветявките са подходящи за всяка ситуация, която ви създава дискомфорт и напрежение.

Когато чакате важно обаждане, а то все не идва – оцветявайте!

Когато сте разтревожени, объркани, подтиснати – оцветявайте!

Когато умът ви е блокирал, а трябва да вземете важно решение – оцветявайте!

Когато имате нужда от интуитивно прозрение – оцветявайте!

Когато отказвате цигарите – оцветявайте!

Когато сте на диета – оцветявайте!

„Ужасно е стресиращо да си болен от рак”, разказва Кристин Федорис, бивш изследовател и майка на три деца. „Но когато имаш това красиво изображение за оцветяване пред себе си, можеш да си мислиш за това къде си бил и къде искаш да стигнеш. Много е отпускащо.”

Освен за ползване при домашни условия , оцветяването за възрастни дава повод и за различни събирания, като клубове по оцветяване и срещи за оцветяване в заведения и на други обществени места.

Разгласата на такива социални събития се случва изключително бързо чрез социалните мрежи.

Използвани източници:

Inside the adult coloring book craze - https://www.yahoo.com/katiecouric/inside-the-adult-coloring-book-craze-by-robin-128189184208.html

Coloring Books Grow Up - http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/indus...

Коментари

Интересно..

Супер!

Ох, навихте ме! Поръчвам:)

Аз предпочитам "Мозайките" - особено тези от Италия, както и тези на Гауди са разкошни. Освен всичко, се пренасяш отново в Рим и Барселона. Дадох на възрастната ми майка, с която ходихме заедно в Испания, да оцветява и тя се почувства много добре

Аз боря витражите, разкош!

Най-доброто на пазара в момента са книгите на Джоана Басфорд. У нас вече има три нейни предложения.

Чудесна идея за подарък.

Напоследък станаха много популярни. Аз имам няколко и е наистина релаксиращо. Препоръчвам на всеки, който иска да освободи ума си за малко.

Ще се опитаме да те уредим с някоя оригинална книга за оцветяване, така ще си по-представителна

Това обяснява навика ми постоянно да си драскам нещо, когато съм в напрегната среща:)