Публикация

Касата ще покрива дефицит от 130 млн. лв. със скрити резерви

За два дни надзорният съвет на здравната каса (НЗОК) прегласува два пъти проектобюджета си за 2016 г.


Само в рамките на два дни надзорният съвет на здравната каса (НЗОК) прегласува два пъти проектобюджета си за 2016 г. В четвъртък с 8 от 9 гласа "за" той одобри отново отхвърления преди два дни бюджет от 3.204 млрд. лв. Документът ще бъде внесен от здравния министър за одобрение от правителството, пише "Капитал Дейли".

Обрат след обрата

Във вторник гражданската квота и двама зам.-министри се наложиха над представителите на финансовото министерство и НАП и одобриха завишен бюджет от 3.335 млрд. лв. Явно обаче един ден е бил достатъчен на представителите на ведомството на Владислав Горанов да върнат бюджета в първоначалния му вид – 3.204 млрд. лв. Малко след тристранния съвет, на който бе гледан бюджетът, Петър Москов свика извънредно надзора на институцията. На заседанието са били представени данни, че касата няма да има за покриване на дефицита.

От една страна, НАП съобщила, че очакваният дефицит до края на годината от над 60 млн. лв. ще бъде покрит отчасти от повишена събираемост на здравни вноски от частния сектор. Оттам се очакват минимум 20 млн. лв. Освен това оперативното ръководство на касата отбелязало, че в проектобюджета не е отчетено, че фармацевтичната индустрия ще възстанови минимум 65 млн. лв. на касата по най-песимистична оценка. Това не фигурира в бюджета, тъй като компаниите дават отстъпка за първи път тази година. "Така дефицитът ще се погаси на база на направените икономии тази година, а не с пари от следващата. Тези гаранции бяха приети от надзорния съвет и бюджетът беше приет", отбеляза зам.- министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той допълни, че дотогава не е било обяснено на надзора за възможността фармафирмите да възстановят 65 млн. лв.

Реформата не е застрашена

Пенков отбеляза, че с бюджета не се поставя под въпрос здравната реформа. Надзорният съвет бе изразил притеснение, че средствата няма да стигнат за финасиране на основния и допълнителния пакет, високотехнологични дейности, 100% платени лекарства за всички. В крайна сметка рамковият договор с Българския лекарски съюз ще влезе в сила от началото на април и дотогава ще бъдат ясни основният и допълнителният пакет, както и ще бъдат сключени договори за новите дейности. 

Все още обаче няма решение на проблема с надлимитната дейност на болниците. Тя е в размер на 65 млн. лв. Клиниките обжалваха наредбата за лимитите, засега тричленният състав на ВАС смята наредбата за законна. Има опасност обаче през следващата година ВАС да обяви документа за незаконен и тогава касата ще трябва да връща и тези средства, коментира член на надзора.

Коментари