Публикация

БЛС няма да преговаря с касата, ако минат законови текстове за ограничаване на договорното начало

В някои текстове на предложения закон за бюджета на НЗОК са заложени текстове, които отнемат функции на съсловието по преговорния процес, изтъкна д-р Венцислав Грозев


БЛС настоява всички текстове от проектозакона за бюджета на НЗОК за 2016 г., с които се правят промени в Закона за здравното осигуряване да бъдат премахнати. Това се казва в декларация на съсловната организация, която бе гласувана днес по време на 64-я събор на лекарския съюз. 

В някои текстове на предложения закон за бюджета на НЗОК са заложени текстове, които отнемат функции на съсловието по преговорния процес, изтъкна председателят на съюза д-р Венцислав Грозев. Лекарите декларират, че ако исканията им не бъдат изпълнени,  няма да участват в преговорите за Национален рамков договор за следващата година. Те заявяват, че ще използват всички позволени от закона средства за защита на правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото.

Декларацията бе приета с почти пълно единодушие от делегатите. Дебати имаше около няколко предложения за промени в първоначалния вариант на документа. В крайна сметка лекарите не приеха текста, че ако промените станат факт, обезпечението на дейностите от основния пакет би било невъзможно. Отпадна и предложението в декларацията да бъде записано, че забавянето на подготовката на основния и допълнителния пакет прави невъзможно влизането им в сила през цялата 2016 г. Мотивите за това да не бъдат включени бяха, че те не засягат пряко текстовете от Закона за бюджета на касата. Тези становища относно пакетите обаче вероятно ще бъдат разисквани по-късно в дневния ред на събора.

Пълният текст на декларацията - в прикачения файл

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Венцислав Грозев 64-и събор на БЛС БЛС 64-и извънреден събор декларация на 64-ия събор на Б

Прикачени файлове

Декларация на 64-я събор на БЛС

Коментари