Публикация

Сред прекаляващите с червено месо ракът на дебелото черво е 30% по-чест

Включвайте в менюто си 500 г зеленчуци и млечно-кисели продукти


Ракът на дебелото черво е заболяване, за което спомагат много фактори, сред които със сигурност е и начинът на хранене. До момента най-много данни има за неблагоприятно влияние на големите порции червено месо, когато те са постоянен начин на хранене. Но за злокачественото заболявания роля играят и много други предпоставки, като например наследствеността, възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, увреждащото действие на канцерогени от околната среда.

Изследвания, публикувани в специализираното издание Cancer research, показват, че в процеса на храносмилане на червеното месо в стомашно-чревния тракт се образуват канцерогенни вещества. По медицинска статистика сред хората, които редовно прекаляват с месото на копитни животни, има 30% повече болни от рак на дебелото черво.

Изследователите са изучавали структурата на лигавицата на дебелото черво при здрави доброволци, сред които имало и обичащи и консумиращи месо, и вегетарианци, и хора, които рядко ядат месо. При първата група участници - категоричните месоядци, по-често се откривали клетки с увредена ДНК.

Учените установили, че това става под въздействието на нитрозокомпоненти, които се образуват при усвояването на месото. В резултат на това се стига до клетъчни мутации, които предизвикват злокачествено заболяване. Като честота ракът на дебелото черво заема второ място в общата структура на онкологичните страдания. Всяка година се разболяват около един милион души. Помнете, по-лесно е да предотвратиш болестта, отколкото да я лекуваш. Тази фундаментална истина е причината човек да се опитва да намали рисковете. Профилактика се разделя на първична -когато предпазваме от въздействието на канцерогени, балансираме храненето и начина на живот и повишаваме защитните сили на организма; вторична - наблюдение над хората в рискови групи, диагностициране и лечение на предраковите заболявания и възможно най-ранна диагностика на карциномите; третична-за предпазване от рецидив на болестта и метастази.

Дори да имате съмнение за генетични мутации, които улесняват рака, не го приемайте като неизбежност. Учени от Швеция доказаха, че външните фактори имат по-голяма роля за възникването на рака, отколкото генетичната предразположеност. Важно е какъв начин на живот водим.

Доказано е, че ракът на дебелото черво се среща по-масово в държави, където преобладава месната храна на фона на недостатъчно включване на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Доминирането на месото в менюто води до повишение на мастните киселини, а те, под въздействие на ферменти, се превръщат в канцерогени. За народите, които традиционно приемат с храната много растителни фибри, ракът на дебелото черво е рядкост. Има статистически данни, че и в селата това заболяване е по-рядко - кухнята на хората там по правило включва разнообразни и достатъчни като количество растителни храни.

Каква е ползата? Растителните влакна, наричани и фибри,

увеличават обема на фекалната маса, прехващат токсини

от преработването на хранителните вещества и ги извеждат от организма. По този начин контактът на лигавицата на червото с канцерогените е по-кратък.

Хроничните възпалителни заболявания на червото също са рисков фактор за процеси в дебелото черво. Колкото по-дълъг е "стажът" на колита и болестта на Крон, толкова по-голяма е вероятността за провокиране на туморогенеза. Според проучванията хронично възпалително заболяване на повече от 30 г. увеличава с 8% риска.

Полипите също са предракови състояния и особено семейната, фамилно унаследявана полипоза. С времето рискът също се увеличава и обичайно над 50-годишна възраст се установяват потенциално опасни промени в стената на червото.

Над 90% от хората, включително у нас, не знаят, че заседналият начин на живот също увеличава вероятността за рак на дебелото черво. Връзката е запекът - една от сигурните последици от обездвижването. При наднормено тегло и тютюнопушене също има по-висок риск от рак на дебелото черво, въпреки че това или не се знае от хората, или не му се обръща сериозно внимание.

Коварното на рака на дебелото черво е, че в ранните стадии симптомите са дискретни и нетипични. С напредването на процеса се появяват и сигнали, които пораждат съмненията за карцином. Такива са тъмни изпражнения или наличие на кръв при дефекация, анемия, отпадналост, редуване на изразен запек и диария.

Съветът ми като лекар е да не се оставяте

на инерцията, че каквото е писано – става

1. Включвайте в менюто си всекидневно 400-500 г плодове и зеленчуци - много зеленолистни и оранжеви и червени - домати, тиква, райска ябълка, кайсии, цвекло, моркови.

2. Яжте кисело-млечни продукти - балансират чревната флора към превес на "добрите" над "лошите" бактерии и поддържат нивото на калция.

3. От месата използвайте основно птичето, нетлъстото свинско и телешко. Но до 100 г дневно и не всеки ден.

4. Поне веднъж седмично яжте риба. За предпочитане е морската - в нея има много полиненаситени мастни киселини, които поддържат нормалната холестеролова обмяна и потискат туморогенезата.

5. Ограничете до минимум или още по-добре изключете от употреба готови мариновани продукти, консерви, солени и пушени меса.

6. Разнообразявайте менюто си с морско зеле - съдържа много хлорофил, който се явява антиканцерогенен продукт.

7. Пийте често зелен чай.

8. Гответе с растителни масла, избягвайте пърженето, прегарянето на храната на скара или във фурна.

9. Винаги, когато има възможност, подправяйте салатите с пресен лук, чесън, магданза, копър, кориандър.

10. Спрете тютюнопушенето. В цигарения дим се съдържат над 4000 вещества, много от тях - канцерогени. Те водят не само до рак на дебелото черво, но и на белите дробове, хранопровода, задстомашната жлеза, пикочния мехур.

11. "Подредете" живота си така, че да овладявате стреса, преди да ви разболее. Има връзка между хроничното свръхнапрежение и раковите заболявания. Рискът от развитие на онкозаболяване нараства при емоционална потиснатост, нервно-психична травма, депресии.

Накратко: хранете се умерено и здравословно, не пушете, не злоупотребявайте с алкохола, живейте в разбирателство с околните и в хармония със себе си, не се нервирайте напразно, спортувайте. Здравословният живот респектира рака!

Коментари