Публикация

БЛС поиска 18 млн. лв. повече в ПИМП и 14 млн. повече за СИМП догодина

Средствата за извънболничната помощ да са около 30% от публичните разходи, както е според препоръката на Световната банка. В момента те са около 12%, каза д-р Галинка Павлова


Ако се стигне до преговори за НРД 2016 г., БЛС ще настоява за увеличаване на парите за извънболнична помощ и изследвания за сметка на лекарствата. Това стана ясно по време на 64-я събор на лекарския съюз.

Според първоначалните разчети на съсловната организация за ПИМП трябва да бъдат поискани с 18 млн.лв. повече спрямо предложените от НЗОК 184 млн. лв. Увеличението за СИМП трябва да бъде с 14 млн. лв. спрямо предложените от касата 206 млн. лв. Най-сериозно е искането за повече пари при медико-диагностичните дейности. Там от НЗОК са предложили 72 млн.лв., но ръководството на БЛС ще иска тези пари да бъдат с 26 млн. лв. повече. Минимално е увеличението за болнична помощ, за което ще настояват от съсловната организация – 3 млн. лв. 

Основно искане на делегатите е диспансерните прегледи да се освободят от регулация, а притеснението при специалистите е, че дори тази сума няма да стигне, предвид въвеждането на нови дейности в диспансерното наблюдение при кожните и психичните заболявания. Според тях кредствата за изследвания и консултации, необходими за явяване на ТЕЛК, не трябва да са от бюджета на здравната каса, а от този на министерство на труда и социалната политика, за което вече са водени разговори.

За сметка на така исканите увеличения БЛС предлага парите за онкомедикаменти да бъдат намалени от 240 млн. лв. на 230 млн. лв. Лекарите ще настояват също така средствата за лекарства за домашно лечение да бъдат редуцирани от 645 млн. лв. на 590 млн. лв.

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова каза, че при преговорите за НРД съсловната организация най-вероятно ще отправи предложение увеличенията за извънболнична помощ да бъдат още по-големи от първоначално замислените. Тя обясни, че това в какъв размер трябва да бъдат те ще стане ясно след като експертите на лекарския съюз прегледат много внимателно съдържанието на основния и допълнителния пакет. Според нея е необходимо средствата за извънболничната помощ да съставляват около 30% от публичните разходи, каквато е препоръката на Световната банка. В момента те са около 12%. Д-р Павлова прогнозира, че едва ли някой ще вземе решение за такова голямо увеличение, но все пак се надява парите за тези пера да бъдат повече.

Пълният текст на предложенията за ПИМП и СИМП - в прикачения файл

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС ПИМП НРД 2016 извънболнична помощ 2016 СИМП Галинка Павлова

Прикачени файлове

Предложения за ПИМБ и СИМП

Коментари