Публикация

Д-р Грозев: Ще протестираме, ако въведат лимити с бюджета за НЗОК

Проф. Огнян Хаджийски представи предложенията за болничната помощ в НРД 2016


Налагането на максимални обеми на медицинските дейности, които да бъдат закупувани от здравната каса ще навредят на пациентите, предупреди председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев по време на 64-ия събор на съсловната организация. Той уточни, че подобна мярка е предвидена в текстовете от Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., с които се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Делегатите поискаха отмяна на тези текстове и заплашиха, че няма да преговарят за Национален рамков договор.

„Става дума за обем върху основния пакет, който е на 100% гарантиран от НЗОК. С други думи въвежда се едно лимитиране. Представете си определено заболяване. Каста сключва договор с болница Х за обем 100. Какво се случва със 101-я пациент? Болницата ще трябва да го приеме, но на нея няма да се заплати. Това искаме да избегнем“, уточни д-р Грозев и допълни, че е възможно да се стигне до протести, ако искането на БЛС тези текстове не отпаднат. 

Предложенията за болнична помощ в рамковия договор беше представено от зам.-председателя на БЛС проф. Огнян Хаджийски (пълният му текст - в прикачения файл). Той акцентира върху 4 основни момента, които ще формират цялостната структура на договореното.

По отношение на публикуваната от МЗ наредба, определяща основния и допълнителния пакет, д-р Грозев заяви, че в нея са отразени досегашните забележки на бордовете по специалности към БЛС. По думите му, ако съсловната организация остане в договорния процес ще има възможност да промени още неща по пакетите. Той коментира, че рамката на бюджета на НЗОК за 2016 г. вероятно ще бъде достатъчна, за да покрие дейностите по основния и допълнителния пакет. „По наши разчети в настоящия момент обемите на дейност в доболничната и болничната помощ не са достигнати. И на годишна база най-вероятно ще бъдат достигнати договорените обеми в 2015 г.“, аргументира се председателят на БЛС.

По време на обсъждането от Събора на преговорите по болничната помощ и съответно двата пакета имаше делегати, които поискаха пакетите да не влизат в сила от 2016 г., а чак през 2017 г. Те се аргументираха с късното им подготвяне и попитаха ако НРД влезе в сила от 1 април, а пакетите от 1 януари, как ще работят лекарите през първите четири месеца на годината. Д-р Грозев каза, че това не е общо становище на БЛС и че най-добрият вариант е да се настоява пакетите да влязат в сила заедно с НРД – от 1 април.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС лимити Венцислав Грозев БЛС протести максимални обеми на медицински Огнян Хаджийски

Прикачени файлове

Предложения за болничната помощ в НРД 2016

Коментари