Публикация

Защо децата кашлят често?

Как се поставя диагнозата, защо е важно самата кашлица да се лекува след установяване на причината и какво е правилното поведение на всеки родител, когато детето му кашля – отговорите са на педиатъра д-р Маргарита Гизова.


Въпреки че кашлицата е един от най-честите симптоми при децата, тя не бива да бъде подценявана, защото може да бъде признак на редица заболявания. За да бъде успешно нейното лечение, е необходимо първопричината да се открие навреме.
Как се поставя диагнозата, защо е важно самата кашлица да се лекува след установяване на причината и какво е правилното поведение на всеки родител, когато детето му кашля – отговорите са на педиатъра д-р Маргарита Гизова.

Д-р Гизова, защо кашлицата се среща толкова често при децата?
Кашлицата наистина е изключително чест симптом на заболяване на дихателните пътища и белите дробове. Причината е, че повечето от острите и хроничните възпалителни и алергични заболявания в тази област протичат с кашлица. Най-важното е лекарят, който консултира детето, да има знанията и опита да установи конкретната причина за кашлицата и да назначи съответното лечение. Кашлицата може да бъде много разнообразна – суха или влажна, лаеща, повърхностна или дълбока, предимно нощна, битонална кашлица, силно дразнеща и т.н. Добрият професионалист още като чуе как кашля детето, може да се ориентира за какво става дума – кой отдел от дихателната система е засегнат.

Родителите най-много ги е страх детето да няма пневмония, вярно ли е, че тя не винаги се чува със слушалката?
Има наистина някои видове пневмонии, които не се диагностицират чрез аускултация – преслушване на белите дробове. Затова лекарят преценява цялостното състояние на детето. Но това е много малък процент от пневмониите, повечето протичат с типичните хрипове. За съжаление, заради клиничните пътеки много деца се хоспитализират с диагноза пневмония, без изобщо да имат това заболяване. След това се учудваме на статистиките, че България била на първо място в Европа по дадени болести. А това често не отговаря на истината.

Задължителна ли е рентгеновата снимка при кашлица?
Зависи от цялостната преценка на лекаря. При деца, които постъпват в болница с картина на белодробно заболяване, е задължителна. Не приемам да се постави диагнозата пневмония без рентгенова снимка. При по-леки заболявания няма нужда децата да се облъчват.

Точно от това облъчване родителите се опасяват и невинаги искат снимка.
Прието е, че до 100 белодробни рентгенови снимки за целия живот на един индивид няма да навредят на здравето. А човек рядко достига до това число, дори и да е хронично болен. Освен това вече има и други образни методи за доказване на белодробните болести.

Кога една кашлица свидетелства за по-сериозно заболяване?
Когато продължава по-дълго време и общото състояние на детето е увредено. Лекарят например само по звученето на кашлицата може да постави диагнозата коклюш. Един банален ринофарингит също дава кашлица, но тя продължава няколко дни. Но едно дете, ако кашля седмици и месеци наред, не е сериозно това да се приписва на гърлото. Продължителната кашлица се дължи най-често на бронхиалната астма.

А ако е предимно нощем, тогава освен за астма може да става дума и за т.н. гастроезофагеален рефлукс – връщане на стомашно съдържимо от стомаха в хранопровода и гърлото, което попада и в дихателните пътища.

Как да реагират родителите, ако детето им кашля?
Да наблюдават детето и ако процесът се задълбочава – липсва обичайната активност, не се храни добре, да отидат при лекаря. Самата кашлица трябва да се лекува задължително след установяване на причината.

Честа грешка е при суха кашлица да се дават отхрачващи средства или при влажна кашлица и при деца под 2 год. да се прилагат препарати за потискане на кашлицата. Това поведение може да навреди на детето. Ако има влажна кашлица, на детето може да се дават сиропи за подпомагане на отхрачването. Част от тях имат и антисептично действие при възпаления на гърлото.
Важно е при суха, мъчителна кашлица да не се дават ядки, солети, вафли и други ронливи храни, защото те освен че дразнят допълнително фаринкса, могат да доведат до вдъхване на хранителни частици по време на кашличен пристъп и до задушаване или т.н. аспирационна пневмония.

Когато детето кашля и се установи, че става дума за засягане на горните дихателни пътища, могат да се приемат сиропите на билкова основа от рода на Eн-Ти-Тус. Той не съдържа алкохол или потискащи нервната система вещества. Този сироп е уникална комбинация от седем индийски билки под формата на стандартизирани екстракти.

В резултат на тази комбинация се постига оптимално взаимодействие между активните съставки на лечебните растения: втечнява жилавия секрет и улеснява отхрачването, а при суха кашлица има благоприятен ефект срещу възпалено гърло и пресипването на гласа.

Коментари