Публикация

Ако страдате от киселини...


При гастроезофагеален рефлукс е важно не само с какво се храним, но и как.
За да избегнете неразположението, причинявано от киселините в стомаха, е добре да забавите темпото, избягвайте нощните посещения на хладилника и не лягайте веднага след ядене.

Ключът към комфорта на стомаха се крие в правилния подбор на храните.

Проблемът може да бъде обуздан чрез нискокалорични продукти с високо съдържание на фибри, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и крехки меса (бе тлъстини).

Овесените ядки са богати на фибри и са нискокалорични. Помагат за успокояването на стомаха. Може да се комбинират с парченца банан, който се счита за естествен враг на стомашните киселини.

Пресният джинджифил въздейства като противовъзпалително средство и в народната медицина по света се използва като лек срещу стомашни проблеми. Може да се прави чай – 2-4 грама (дневна доза) се накисват с гореща вода (по-големи количества от тази подправка могат да причинят киселини), може да се дъвче или да се добавя към различни ястия.

Пастата (макаронените изделия) от пълнозърнесто брашно повишава приема на фибри, но доматените и тежките сосове не са препоръчителни.

Бобът е чудесен източник на протеини и фибри. Може да се използва като алтернатива на месото.

Има още много полезни примери, които да ви помогнат лесно и вкусно да се справите с киселините или поне успешно да избягвате проблеми с тях. Не е необходимо да се отказвате от любимите си храни, но ако те ви причиняват болка, е добре да им намерите заместители.

Коментари