Публикация

Ново хапче лекува диабета през бъбреците

Ново хапче лекува диабета през бъбреците

През последните години научните възгледи за механизмите, по които възниква диабетът, се промениха кардинално. Преди години се смяташе, че проблеми с панкреаса и действието на инсулина в организма (инсулинова резистентност) са единствената първопричина за възникване на захарната болест. С многобройни проучвания през годините обаче се оказва, че всъщност има много органи и системи, които допринасят за развитието на диабета - червата, бъбреците, мастната тъкан, мускулите, черния дроб и панкреаса. Това заяви пред журналисти проф. Цветалина Танкова, водещ диабетолог и ръководител на единствената Клиника по диабетология у нас, която се намира в Специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ в София.

Затова и усилията на учените за разработване на нови медикаменти, които да лекуват по-ефективно, следват новите познания в медицината. През последните години се тестват различни лекарства, които пречат на връщането на повече кръвна захар през бъбреците. За един от тях – с химическо наименование емпаглифлозин, вече има резултати от голямо клинично проучване, които са много обнадеждаващи. Според тях медикаментът понижава с 14% сърдечносъдовия риск (комбиниран показател, съставен от сърдечносъдова смърт, инфаркт или инсулт без фатален край), когато е добавен към основната терапия.

Това е сериозен пробив, тъй като 2/3 от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания и досега медицината не е разполагала с лекарство, което да влияе върху този риск. Само диабетът намалява живота на хората с 6 г., а диабет и инфаркт – с 12 г., посочва проф. Танкова. Диабетът е почти равен по риск с инфаркт на миокарда.

Новата група медикаменти, към които спада и емпаглифлозин, пречат на бъбрека да усвоява обратно глюкозата. Те се наричат SGLT2 инхибитори, защото потискат действието на натриево-глюкозния котранспортер. Блокирането му пречи тя да се връща обратно в кръвта, помагат за изхвърлянето й чрез урината, като по този начин нивата й в кръвта се понижават. Лекарството постига дори двоен, троен ефект – чрез изхвърляне на захарта с урината губим и калории, тоест отслабваме. Със загубата на течности (урина) намалява и кръвното, посочва диабетологът.

Това лекарство може да се дава на пациентите, без значение дали панкреасът при него е изчерпан и не може да отделя достатъчно инсулин. Тъй като механизъм на действие е съвсем различен, подчертава проф. Танкова. Медикаментът вече е регистриран в България. Очаква се от 2016 г. емпаглифлозин да влезе в реимбурсната листа и да бъде напълно безплатен за нуждаещите се пациенти.

Резултатите от мащабно проучване за неговата ефективност и безопасност, публикувани в New England Journal of Medicine, са впечатляващи. Участвали са 42 страни и 7020 пациенти със захарен диабет. Те били разделени на три групи и към своите обичайни грижи за диабет те получили пласебо (безвредна, неактивна субстанция), лекарството емпаглифлозин 10 мг или емпаглифлозин 25 мг. Проучването продължило средно 3 г. или до набирането на 691 събития като смърт, инсулт или инфаркт. Повечето пациенти са поддържали добро кръвно налягане и сравнително добър контрол на кръвна захар и холестерол.

В първите 12 седмици, когато терапията на наблюдаваните не е била променяна, изпъква предимството на новото лекарство пред пласебото. От 12-а седмица лекарите са имали право да променят терапията на хората така, че да постигнат добър контрол на здравните си показатели. Към края на периода разликата в гликирания хемоглобин е била съвсем малка. Най-важното е било проследяването на ефекта върху сърдечно-съдовия риск (инсулт, инфаркт или сърдечно-съдова смърт). Оказва се, че той наистина пада и то с 14%. Разликата е значима още от третия месец. При сърдечно-съдовата смърт рискът пада с 38% и то още от 2-3-тата седмица. Нямаме друго проучване, което да е показало, че медикамент може да намали смъртността при диабетиците, казва проф. Танкова.

Единственият страничен ефект, констатиран досега, е свързан с изхвърлянето на повече захар с урината – така се създава благоприятна среда за гъбични инфекции на половата и отделителната система. 

Коментари