Публикация

Безплатни урологични прегледи в „Александровска болница“

Клиниката по урология към УМБАЛ „Александровска“ и Кредоуеб организират безплатни урологични прегледи от 9 до 13 ноември 2015 г


Клиниката по урология към УМБАЛ „Александровска“ и Кредоуеб организират безплатни урологични прегледи от 9 до 13 ноември 2015 г. Всеки ден от 14 до 16 часа д-р Пламен Димитров и д-р Александър Тимев ще преглеждат пациенти за два от най-значимите проблеми при мъжете – доброкачествена простатна хиперплазия и карцином на простатата. Желаещите да се запишат за преглед могат да направят това на телефон 02/ 923 02 04.

Ранната диагноза позволява пълното лечение на простатния карцином

Карциномът на простатната жлеза е сред най-честите онкологични заболявания при мъжете, като обикновено засяга хората над 50-годишна възраст. Характерното за него е, че се развива бавно и без ясно изразени симптоми. Всичко това може да доведе до забавяне на диагнозата и съответно до по-лоша прогноза. Ето защо годишните профилактични прегледи при уролог не бива да бъдат подценявани. Това важи особено за мъжете, които имат роднини с рак на простатата – баща или дядо. Те трябва да започнат да се изследват още от 45-годишна възраст.

Профилактичните прегледи включват ехографско изследване, изследване на простатно специфичен антиген (PSA), ректално туширане. Важно е да се отбележи, че по-високите нива на PSA не означават непременно рак на простатата, но са сигнал за наличието на проблем. По-ниските стойности също не изключват заболяването, но вероятността е по-малка. За да бъде доказана диагнозата, е необходимо да се назначи биопсия.

Добрата новина е, че ако бъде открит в ранен стадий, карциномът на простатата може да бъде излекуван напълно. На по-късен етап единствената възможност е да се назначи лечение, което да забави развитието на заболяването.

Затрудненото уриниране е сигнал за проблем с простатата

Доброкачествената простатна хиперплазия (уголемена простата) е състояние, което постепенно прогресира. Много често при мъжете над 50-годишна възраст простатната жлеза започва да нараства, да притиска пикочния мехур, което предизвиква проблеми с уринирането – често ставане нощно време, затруднено уриниране, тънка струя на урината и чувство за неизпразнен пикочен мехур.

Лечението започва след появата на симптомите. Първоначално то включва медикаментозна терапия, чиято цел е да бъде забавено разрастването на простатата и да облекчи уринирането. В случай че оплакванията станат сериозни или се появят усложнения, се прилага оперативно лечение. В зависимост от развитието на проблема може да се извърши класическа отворена операция или да се използват модерните лазерни техники.

Добре е мъжете над 50 години веднъж годишно да си правят изследване на PSA при личния лекар, както и ректално туширане при уролог. Това ще помогне проблемът да бъде установен навреме и да бъдат предприети адекватни мерки. Както и при карцинома на простатата, наследствеността също е сред основните рискови фактори. Препоръчително е мъжете, които имат близък роднина с проблем с простатата, да започнат профилактични прегледи още от 45-годишна възраст.   

Коментари