Публикация

Доброкачествена простатна хиперплазия и симптоми от страна на долните пикчони пътища

Съвременните методи за лечение позволяват добро контролиране на симптомите и високо качество на живот на болните


Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е основната причина за поява на симптоми от страна на долните пикочни пътища (СДПП) при мъжете. Тя засяга около 50 % от мъжете на възраст между 51-60 год и 90 % от тези над 80 год. Други заболявания с подобни клнични признаци са уретралните стриктури и простатния карцином. ДПХ настъпва в следствие на пролиферация на епителните клетки и стромалната тъкан на простатата, което е в пряка зависимост от възрастта и нивата на мъжките полови хормони. Дихидротестостеронътеосновният андроген, отговорен за растежа на простатната жлеза.

Симптомите от страна на долните пикочни пътища се разделят на три основни групи:

  • 1.Симптоми на съхранение - нарушено усещане на пикочния мехур, повишена честота на уриниране през деня, никтурия т.е. учестено уриниране нощем. Неотложност, инконтиненция на урината т.е. неволево изпускане.
  • 2.Симптоми на изпразване – трудно начало на уриниране, прекъсване на струята, слаба и неустойчива струя, разпръскване на струята, уриниране с напън, изтичане на урината на капки в края на уринирането.
  • 3.Пост-микционно симптоми – чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, неволево изпускане на урина след края на микцията.

За точна оценка на симтоматиката в клиничната практика е въведен международния простато-симптоматичен индекс, който представлява въпросник включващ основните оплаквания на пациентите.

Възможните усложнения, които могат да настъпят в следствие на ненавременно започнато лечение са най-често в резултат на количестовото остатъчна урина в пикочния мехур и включват: рецидивиращи уроинфекции, образуване на конкременти в пикочния мехур, остра задръжка на урината и увреждане на бъбреците.

Диагностиката на ДПХ се базира на анамнестичните данни, ултразвуковото изследване с измерване размера на простатата и количествтото на остатъчната урина, палпирането на простатата през ректума, урофлоуметрия и изследване на простато-специфичен антиген.

Съвременните методи за лечение позволяват добро контролиране на симптомите и високо качество на живот на болните. Те включват, както прием на медикаменти, които подобряват значително оплакванията на пациентите и намаляват риска от усложнения така и редица минимално инвазивни хирургични техники за премахване на простатата. Абсолютните показания за оперативно лечение са: остра задръжка на урина, конкременти в пикочния мехур, рецидивиращи инфекции на долните пикочни пътища, кървене от простатата, което не може да се овладее с лекарства и увреждане на бъбречната функция. Хирургично лечение е показано и при пациенти с тежка симптоматика и голямо количество остатъчна урина, които не се повлияват от консервативната терапия и е налице висок риск за настъпване на усложнения. 

От 9 до 13 ноември 2015 г. в Клиниката по урология към УМБАЛ „Александровска“ ще се провеждат безплатни урологични прегледи. Желаещите да се запишат за преглед могат да направят това на телефон 02/ 923 02 04

Коментари