Публикация

Суперотделение за хемодиализа отвори в Пета градска

Суперотделение с осем модерни апарата за хемодиализа ще приема пациенти в Пета градска болница в София. Те ще удължават живота на болните от хронични и тежки бъбречни заболявания в столицата и от страната. Апаратите са произведени в Германия и са последна дума на техниката.


Отговарят на най-високите европейски стандарти за хемодиализно лечение, похвали се директорът на болницата д-р Борил Петров. Освен това е монтирана и уникална система за подготовка на водата за хемодиализа, която е много икономична. Така вече няма да се налага отлагане на процедура, закъсняване и връщане на болни, каза д-р Петров. Той обясни, че предишните апарати са били стари, амортизирани и на 30 000 часа и често са разваляли.

С новите машини ще могат да се лекуват по 16 души на ден. Старите апарати пък ще се използват за лечение на диагнози, които изискват изолирана среда като хепатит B и C.

Оборудването струва 320 000 лв, а благодарение на тръжните процедури спестихме 20 000 лв., отчете зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той каза, че ще се отпуснат и още 102 000 лв за извършване на цялостна дигитализация и нов ренген в болницата.

Автор: Цвети Димитрова

Източник: в. Монитор

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика хемодиализа бъбречни заболявания диализа Пета МБАЛ

Коментари