Публикация

Проф. Т. Михайлов: Университетските болници да станат държавни!


Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив отново да мине под шапката на Медицинския университет и да престане да бъде търговско дружество – това са предложили от ръководството на висшето училище на здравния министър д-р Божидар Нанев, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Трифон Михайлов.

Според него след промените в здравната система и въвеждането на търговските принципи в университетските болници се е изгубил академичният контрол и те са се превърнали повече в лечебни, отколкото в учебни бази.

„Първоначалният замисъл, така както е и по света, е подобен род болници да бъдат добра база за подготовка на студентите по медицина. В момента лекари и професори наблягат на работата си в болничните клиники, а не в университета, което се обяснява със заплащането”, коментира проф. Михайлов. 

Той е категоричен, че университетските болници трябва да станат държавни здравни заведения и да имат строго регламентират статут.

„Държавата трябва да стане принципал и да поеме основния трудов договор на работещите чрез университетите, а допълнителните възнаграждения да бъдат по клинични пътеки на болницата”, подчерта заместник-ректорът на МУ.

По думите му, по този начин ще се запазят интересите и на работещите и на доброто образование в медицинските университети.

Предложението на академичното ръководство на университета в Пловдив е било подкрепено и от останалите ректори на висши медицински училища в страната.

„За да се изпълни искането обаче, са необходими редица законодателни промени и благословията на новия министър”, допълни проф. Трифон Михайлов.

Коментари