Публикация

Начинът на живот може да предпазва от рак на гърдата


Световният фонд за изследване на рака публикува данни, според които ракът на млечната жлеза може да бъде избегнат в  4 от 10 случая, ако се спазват нормите за здравословен живот.

Данните са събрани в продължение на 2 години, а изводите – базирани на 873 регионални проучвания на рака на млечната жлеза. Според фонда, за 40% от жените, заболели от рак на гърдата, е характерно затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол и липса на физическа активност.


Всъщност, понятието „здравословен начин на живот” е твърде разтегливо - физическите натоварвания, храната всеки преценява различно и сам за себе си..

Нека се опитаме да отговорим на въпроса  - кои се параметрите на здравословния живот, които ще намалят риска от това опасно заболяване?

Тегло

Според възприетатата от СЗО система, за норма се смята индекс на телесната маса от 18,5 до 25 /индексът се определя , като се раздели теглото в килограми на височината в метри на квадрат/. Но СЗО препоръчва  на жените да се придържат към долната граница. Във възрастта над 30 години, когато рискът от рак започва да нараства, оптималният ИТМ е 20-22.
 

Физическа активност

В началото на годината сътрудници на германския Център за изследване на рака установиха, че постоянното физическо натоварване  може да снижи почти с една трета риска от рак на гърдата. Особено важно е това в периода на менопаузата, когато рискът се увеличава в пъти.
 

Коя е оптималната степен на физическо натоварване? Минимумът, който може една жена да допринесе за своето здраве, е половинчасово активно движение всеки ден.  Според германските медици, това не означава непременно гимнастика или джогинг – работа върши всяко движение – на двора или вкъщи. И британските им колеги казват, че интензивна физическа натовареност е необходима само в периода на постменопаузата, за другите възрастови  групи и чистенето у дома е достатъчно.

Хранене

Да се поддържа тегло в норма е едно, а съвсем друго е да се приемат именно такива продукти, които помагат на организма да се защити от рака.

- Гъби

 Според струдници на университета на Западна Австралия, 10 грама гъби на ден могат да намалят риска от рак на гърдата с 64%.

- Макарони

Изделията от грубо смляно брашно са богати на целулоза и надежден противораков щит. Но изследователи от Лийдс /Великобритания/ посочват, че това се отнася само до  годините преди менопаузата.

- Зеле

Освен високото съдържание на влакна, в зелето  има и голямо количество от мощния антираков компонент сулфорафан.

- Зехтин

Изследването на учени от Северозападния университет в  Чикаго показват, че зехтинът не само снижава риска, но е и полезен при вече развило се заболяване. Отдавна статистически е установено, че в районите с повишена консумация на зехтин ракът на млечната жлеза е по-рядък.

- Фасул

Благодарение на съдържащите се в тях  антиоксиданти и флавоноиди бобовите намаляват онкологичния риск с 30%. Смата се, че по този начин те намаляват и онкологичния риск.

 - Кафе

За вредата от него може да се спори безкрайно, но умерената  му употреба е полезна – не повече от две чашки дневно. Сред основните му плюсове е стимулиращото действие върху  нервната и сърдечно-съдовата система.

Алкохол

Злоупотребата с него е категоричен фактор при редица заболявания и онкологичните не правят изключение. Затова пък виното в малки дози може  да бъде полезно. Чаша вино на вечеря /около 75 мл./ повишава устойчивостта на организма срещу рак на гърдата.


Здрав сън

Профессор Дейвид Шпигел от университета в Станфорд /САЩ/ твърди, че именно по време на сън се активизират процесите, подобряващи защитата срещу рака.

Например, в продължение на 6-7 часа след заспиването в организма на жената се изработва хормонът кортизол, който има важна роля в борбата с туморните клетки. Сънят помага и на тези, които вече са заболели и са подложени на химиотерапия.

Слънчеви бани

Мамолозите не съветват жените да ги правят топлес. Ако вече има някакви образувания, силното ултравиолетово въздействие може да провокира злокачественото им израждане.

Генетичната предразположеност не бива да се  пренебрегва. Ако имате заболяване от рак на гърдата при близки роднини, то по-добре да не се разголвате на плажа от кръста нагоре.

Коментари