Публикация

Образованието и бизнесът се срещат на Втория фармацевтичен бизнес форум във Варна

В рамките на събитието посетителите имаха възможност да се запознаят с новостите във фармацевтичната индустрия, представени от 19 водещи фармацевтични компании на деветия етаж на сградата.


Образованието и бизнесът се срещат на Втория фармацевтичен бизнес форум във Варна

На 30 октомври в Аудитория 1 на новата сграда на Факултета по фармация към МУ-Варна ректорът на университета проф. д-р Красимир Иванов откри Втория фармацевтичен бизнес форум с научно-практическа конференция. Голямото научно събитие, организирано от МУ-Варна в партньорство с Българския фармацевтичен съюз се проведе на 30 и 31 октомври, а целта му е да събере преподаватели, специализанти, докторанти и студенти с експерти и представители на фармацевтичната практика и бизнес. Водещи в страната учени и специалисти представиха в рамките на форума съвременните научно-практически постижения в областта на фармацията, иновативните продукти и услуги в контекста на динамиката на пазара на лекарствени продукти.

„Целта ни е да срещнем образованието с представителите на фармацевтичния бизнес, така че да бъдат намерени общите точки между тях. Това е пътят образованието да се адаптира към пазарните условия и да можем да подготвяме кадри, които да отговарят на съвременните представи за фармацевт в Европа и света", заяви деканът на Факултета по фармация проф. Диана Иванова на пресконференция.

Участие в конференцията взеха едни от най-уважаваните имена във фармацевтиката у нас като проф. Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи, специалистът по фармакоикономика проф. Тони Веков от МУ-Плевен. Важен момент за действащите магистър-фармацевти беше възможността за повишаване на тяхната квалификация чрез модула от Програмата на Българския фармацевтичен съюз за продължаващо обучение на магистър-фармацевти за 2015 г., участието в който донесе 16 кредитни точки на включилите се професионалисти.

„Допреди година в България имаше само един фармацевтичен форум и той беше в София. Щастливи сме, че този форум се организира във Варна" – изтъкна магистър-фармацевт Иво Куманов, който е и преподавател във Факултета по фармация. Фармацията е една наука в постоянно движение, всеки месец има новости, свързани с нови продукти и законодателни промени. Затова за бъдещите магистър-фармацевти е изключително важно да могат по-бързо да намират работа, да са наясно с това, което става на фармацевтичния пазар. С обучението във факултета ние сме изпълнили тази задача. Сега си поставяме по-висока цел – колегите да бъдат толкова добре подготвени, че да успеят за много кратко време да са готови да поемат управленски функции - да станат мениджъри", допълни г-н Куманов.

Членът на Организационния комитет на форума ас. Данаил Павлов запозна медиите с програмата на събитието и подчерта нарастналия брой участници в сравнение с първото издание - 140 регистрирали се онлайн участници плюс 150 записали се със заявления. Във форума ще се включат магистър-фармацевти от цяла Североизточна България – Варна, Русе, Добрич, Шумен, Разград, Тъгровище. Увеличен е и броят на научните съобщения, които тази година ще бъдат 50 - 14 доклада и 36 постерни представяния.

Студентите по фармация от МУ-Варна Силвана Петрова, Станила Стоева и Красен Тонев споделиха научните си интереси и очакванията си за приноса на форума за по-добър старт на тяхната професионална кариера.

В рамките на събитието посетителите имаха възможност да се запознаят с новостите във фармацевтичната индустрия, представени от 19 водещи фармацевтични компании на деветия етаж на сградата.

Коментари