Публикация

Ако загубим власт над себе си...


Случвало ли ви се е да се попитате: "Защо все на мен?" Попадали ли сте в ситуации, в които сякаш всичко е против вас? Неприятностите ви се струпват една след друга, а вие се чудите как да постъпите. В такива ключови моменти огромна роля играе вашата психика. Тя е вратата към истинските отговори, а често и към проблемите...

Екипът на вестник "Живот и Здраве" се срещна с психотерапевтката Цвета Таманова. С нея обсъдихме темата за психиката и доколко тя може да бъде определяща за това, което ни се случва. Във въртележката на ежедневието ние непрекъснато се опитваме да контролираме обстоятелствата, външните фактори и взаимоотношенията си.

Трудно можем обаче да коригираме случващото се "отвън", ако сме загубили властта над самите себе си.

"Динамиката на днешния живот изхабява и изтощава - алармира нашата събеседничка, - а стресът и тревогата могат да доведат до дисбаланс в живота ни, понякога и до заболяване. Реалността травматично се среща с личната история на човека. Ролята на психотерапевта е да предразположи пациента да сподели рамката на нещата, които са важни за него, за това какъв път е изминал и защо е стигнал до тук.
Така психотерапевтът се превръща в огледало на индивидуалната личност. Караме пациента сам да стигне до пътя на осъзнаването, да види къде е проблемът и да намери решението му" - сподели Цвета Таманова.

Оказва се, че психиката ни може да бъде единствената пречка за забременяване (ако е изключена органичната причина), тя е ключова за някои сърдечно-съдови, а дори и ракови заболявания.

"Психиката убива!" - категорична е специалистката по психотерапия.

Трудно е за вярване, но понякога ние сами предизвикваме болестта. Несъзнателно, вместо да се отървем от проблема, ние го изграждаме и избираме като защита. Заболяването е сякаш оправдание за провалите в живота ни, а ние самите се изживяваме ка¬то жертва. Ето защо хората отиват при психотерапевт с желание за позитивна промяна, от стремеж за щастие, което винаги ни се изплъзва. То е в миналото или е по¬желание за бъдещето, но не е тук и сега.

Психотерапията може да промени това. Всъщност не е случайно, че в САЩ да се ходи при психотерапевт е така популярно.

Един на всеки десет граждани на Америка се обръща за помощ към психиатрични, психотерапевтични или медицински източници за решаване на ментални и емоционални проблеми.

Интересна е констатацията на Цвета Таманова, че

"Българинът става все по-отворен! Предизвикателство е да прекрачиш прага на кабинета, да осъзнаеш, че имаш нужда от помощ, от консултация, от истински разговор и изслушване. Сегашното време на криза може да се окаже утежняващо за хората, които по принцип носят проблемност за справяне в напрегнати ситуации."

Коментари