Публикация

Психичното здраве ще е приоритет за МЗ


Психичното здраве ще бъде приоритет в политиката на Министерството на здравеопазването. Това декларира заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев.

По думите му, това сега е особено необходимо предвид икономическата криза, тъй се създават условия за увеличаване на случаите на психични разстройства и трябва да се вземат превантивни мерки.

Д-р Митрев бе категоричен, че въпреки ограничените средства, финансирането на психиатричните болници в страната няма да бъде намалено.

Сред основните недостатъци в областта на психиатричната помощ са недостатъчните средства, както и липсата на координация между различните институции. Затова в МЗ ще бъде създадена работна група, която да предложи варианти за решаване на проблемите.

В нея ще бъдат поканени за участие и експерти от Министерството на труда и социалната политика .

Ще бъде възстановена и работата на Националния съвет по психично здраве към МЗ, в който ще участват представители на различни ведомства, сред които МТСП, МВР, лечебни заведения и неправителствени организации. Създаването на мобилни екипи от психиатри и психолози, които да помагат на хората в риск по места, е друга от посоките, в които ще се работи.

От началото на тази година у нас 337 души са сложили край на живота си. Опитите за самоубийство са били 1387, като повечето са направени от жени.

По света всяка година около 1 млн. души слагат сами край на живота си. Така на всеки 40 секунди се самоубива човек.

Причините за самоубийствата са комплексни – социални, психологични и биологични, обясни проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия.

Само една трета от инцидентите се дължат на психично разстройство като депресия или шизофрения. Рискови фактори са различни кризи, вследствие на стрес, тежко заболяване, състояния на хронична болка.

Заради значимостта на този проблем 10 септември е обявен от Световната здравна организация за Ден на суицидната превенция.

Коментари