Публикация

Как Ева Перон става жертва на рака на маточната шийка


Преди  почти 60 години Ева Перон става съпруга на най-влиятелния човек в Аржентина Хуан Перон. Когато го среща за първи път, той е известен генерал, дошъл на власт с преврат.

Ева Перон е провинциална певица, незаконна дъщеря на местен благородник и неговата любовница. Тъй като родителите й не са сключили брак, баща й никога не я признава и тя израства в бедност. Ева Перон става певица и става популярна благодарение на таланта и харизмата си.

От първия ден, в който я среща, Хуан Перон постоянно й натяква, че не е девствена. Ева многократно му пише: “Моля те, мисли за това, което съм аз, престани да ме упрекваш за нещата, които съм правила /с други мъже/ преди да те срещна”. Но Хуан Перон никога не се примирява с предишните й връзки.

През януари 1950 г. 30-годишната Ева Перон – най-популярната личност в Аржентина – припада на публично място. Поставят й диагноза възпален апендисит и я оперират.

След отстраняването на апендикса обаче, тя не се възстановява, чувства се отпаднала и получава силно вагинално кървене. Личният й гинеколог установява, че  има рак на шийката на матката, но Хуан Перон скрива от нея диагнозата – вероятно  защото съпругата  му е необходима, за да бъде преизбран.

По време на президентската кампания през 1951 г. Ева Перон е подложена на операция. Казват й, че се налага да отстранят матката  и че операцията ще бъде извършена от известния аржентински хирург Рикардо Финокието. След като я упояват обаче,  операцията извършва прочутият американски онколог Джордж Пек.
Той отстранява злокачественото образувание, но заболявянето е вече в напреднал стадий, има  разсейки в други части на коремната кухина. След операцията, още преди пациентката да излезе от упойката, д-р Пек отлита за Ню Йорк.

Лекарите скриват от нея, че има рак. Обясняват й, че матката е отстранена заради кървенето. Скоро след това  31-годишната Ева Перон умира. 


Първата съпруга на Перон също е починала от рак на шийката на матката. Днес вече знаем, че тази болест се причинява от човешкия папилома вирус.
Едва ли е съвпадение, че и двете съпруги умират от рак на шийката на матката.

/По сп. Lancet /

Коментари