Публикация

Психотерапевтът Жанета Христова: Оцветяването е гимнастика за ума на възрастните

В някои конкретни случаи има данни за добро повлияване при депресия, при претърпяно насилие или травма, при работа със зависимости и дори за подобряване състоянието на пациенти с Алцхаймер


Книгите за оцветяване, адресирани към зрели хора, са една от новите сензации на световните книжни пазари, заради умелото съчетание на две важни „условия“ за техния успех – удоволствие и терапевтични ползи, – единодушни са експерти в областта на невропсихологията, психотерапията и арт терапевтичните практики.

Една от книгите на поредицата „Колоритания“ , които вече са на пазара, предлага оцветяване на мандали. За силата на мандалите и ползите от работата с тях свидетелства и личния опит на известния швейцарскипсихиатър и психотерапевт Карл Юнг, който е бил голям техен любител и през тях е изследвал психологическите си трансформации.

Независимо какъв дизайн за оцветяване ще предпочетете – мандали, мозайки, витражи или копия на световни забележителности, най-осезаемата полза при работа с тези книги, която специалистите категорично отчитат, е свързана с намаляване нивата на нежелания стрес. А колкото по-сложен е предпочетеният за оцветяване дизайн, толкова по-добри условия се създават едновременно за гимнастика на ума и отмора на ума и тялото. Работата с цветове и детайли подобрява уменията в областта на фината моторика (координацията очи - ръце), развива сетивата, усета към детайла, увереността и творческите заложби.

Освен като много забавно, за себе си намирам заниманието и за много отпускащо. Усещането за лекота и презареждане е едновременно и на психическо, и на физическо ниво. От около месец целенасочено отделям време за оцветяване почти ежедневно и съм установила, че когато потъна в практиката, имам нужда да държа бележник наблизо – винаги имам по някоя нова идея, която бих искала да запиша и да разработя в повече детайли по-късно. Това се случва и когато, докато оцветявам, съзнателно мисля по дадена тема, но и в случаите, когато използвам практиката само като медитация, с която опитвам просто да „изключа“. Повторяемостта на детайлите позволява да мозъка да се разконцентрира, а след това отово да се фокусира, но вече много по-дисциплинирано върху конкретна тема, затова е много подходящо да се използва и като пауза за почивка в процес на учене.

Намирам книгите за изключително полезни при работата на психотерапевти от различни направления, арт терапевти, обучители и специалисти, работещи в областта на холистичните практики. Вече изпробвах оцветяването и в своята професионална практика и резултатите бяха показателни. В гещалт психотерапията се поставя акцент върху работа с експерименти, а книгите за оцветяване са богат източник на възможности за спонтанно сътворени творчески занимания. Те предразполагат към естествено навлизане в темите на клиента и подпомагат осъзнаването му. Готовите структури, които търсят довършване, подпомагат работа с концепции като фигура и фон, незавършена работа, работа с полярности; улесняват и подпомагат работата с теми като склонност към перфекционизъм, липса на фокусиран интерес и др. В някои конкретни случаи има данни за използването им с добри резултати при депресивни състояния, при хора, претърпели насилие или травми, при работа със зависимости и дори за подобряване състоянието на пациенти с Алцхаймер.

Освен в индивидуална практика, намеренията ми са да ползвам книгите и при работа в групи. Творческите експерименти през изкуството подпомагат изразяването на емоциите и чудесно се съвместяват с експериментите за осъзнаване, към които арт терапевтичните практики са насочени. В нашата терапевтична телесно-ориентирана програма биха били чудесен комплимент към практиките ни, свързани с работа през сетивата, движение и танц, и mindfulness.

Жанета Христова e консултант гещалт психотерапия,

автор и водещ на програма S.E.N.S.E –психотерапия и телесно-ориентирани практики

www.sense.coachingbm.com

Коментари

харесвам

Харесвам