Публикация

Нов оперативен метод приложиха за първи път в България УНГ специалистите от „Софиямед“

Технологията е приложима освен в областта на лечението на УНГ заболявания, но и на ортопедични, неврохирургични, дентални и др. области на медицината


Нов за България ултразвуков метод за финно моделиране на костни структури без засягане на меките тъкани, приложиха УНГ специалистите в университетската болница „Софиямед“. Технологията е приложима освен в областта на лечението на УНГ заболявания, но и на ортопедични, неврохирургични, дентални и др. области на медицината. Методът се извършва във високоспециализирани клиники в Европа и САЩ, а „Софиямед“ вече е една от тях.

„Благодарение на новата ни апаратура можем да извършваме много по-прецизно моделиране на носните кости при извършването на функционална и естетична ринопластика(интервенция за корекция на носа), които са основен ключов момент в извършването на операцията. Преимуществата, които дава новата техника е, че не се засяга подлежащата лигавица и околните меки тъкани и по този начин се предотвратява образуването на отоци и синини около очите. Така се гарантира по-бързия възстановителен период на пациентите след оперативна намеса, в рамките на 1,2 дни, както и техния комфорт след операцията“, коментира д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.

Методът е приложим и при операции за подобряване на слуха, както и при хронични възпалителни заболявания на ушите. Досега стандартните операции се извършват чрез сравнително травматични методи, водещи до сериозен дискомфорт за пациентите дни след операцията.

„С новия ни ултразвуков скалпел и с помощта на ендоскопската ни система ще гарантираме на пациентите си най-съвременно ниво на оперативно лечение и качество на живот след оперативния период“, уточнява д-р Йорданов.

Коментари