Публикация

Салата с червено цвекло за подсилване на имунитета

Витаминозна салата, полезна за целия организъм - бъбреци, сърце, далак, черен дроб, имунитет


Всеки е чувал за полезните свойства на червеното цвекло. Съдържанието на холин в сока на земления зеленчук пречиства черния дроб и спомага за детоксикацията на целия организъм. Съдържанието на хлор пък има противоалергично и прочистващо жлъчните пътища и лимфата действие. Високото му съдържание на желязо го прави изключително полезно при анемия, а  аминокиселината бетаин, на която е богато цвеклото го прави ценна храна за профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Действа потискащо върху образуването на канцерогенни съединения и спомага превенцията срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове. Като цяло консумацията на червено цвекло повишава имунитета и защитните сили на организма, затова е добре то да присъства на трапезата, особено в сезона на грипа и вирусните инфекции.

Във вид на салата е един от най-лесните, бързи и достъпни начини да доставим ценната храна и да засилим имунната си система.

Витаминозна салата от червено цвекло, ябълки и моркови:

Необходими продукти:

1 глава червено цвекло

2 средно големи моркова

1 малка зелена ябълка

50-100 грама орехи или други ядки по вкус

зехтин, сок от лайм/лимон - за овкусяване

Начин на приготвяне:

Цвеклото, морковите и ябълката се измиват, изчистват и настъргват на едро ренде. Слагат се в голяма купа, добавят се ядките и се овкусяват със зехтина (препоръчително е да е стдуденопресован или иначе казано Extra Virgin) и лайма.

Препоръка: Пригответе я непосредствено преди консумация, за да се запазят максимално добре полезните свойства на продуктите. Ако добавите и кедрови ядки, които са изключително богати на протеини, ще засилите полезното й действие.

Коментари

Аз също съм фен на тази полезна вкусотийка.

Идеята за пастета също е много добра, ще опитам, само един въпрос - към пастета мед добавя ли се?

Аз слагам слънчогледови семки, прясно смлян букет от пипери (бял, черен, зелен....) и лъжица мед - истински. Освен това с цвекло правя и чудесен пастет - цвекло, безсолна извара и лъжица горчица.

Ммм, обичам тази салатка:) Добавям леко запечен на сух тиган сусам или киснати във вода орехчета! Божественярска ееее