Публикация

10-те най-важни неща за образоване на децата по здравни теми

Отношението към здравето, профилактиката и здравословния начин на живот се формират от най-ранна възраст


1. Обяснете защо. Твърде често просто казваме на децата си какво да правят, без да им обясняваме причините. Ако вие самите не разбирате защо, образовайте се.

2. Гледайте клиповете на Джейми Оливър и TED Talk за децата и храненето.

3. Давайте добър пример.

4. Насърчавайте ги да се движат повече.

5. Научете ги колко е важно да си дават почивка от дигиталните устройства.

6. Ваксини, ваксини, ваксини.

7. Отидете заедно в магазина за храна, както и на някой местен пазар, на който има плодове и зеленчуци от производители, и ангажирайте децата в кухнята, докато готвите.

8. Ако в семейството ви някой се разболее, възложете на децата някаква роля. Основете фонд за събиране на средства, образовайте останалите или разработете план за детето, чрез който то да помогне на пострадалия човек.

9. Подгответе детето за преглед при педиатъра, като го накарате да прегледа себе си. Заедно огледайте всеки сантиметър от тялото му, от главата до петите, за да проверите дали е настъпила някаква промяна и дали някъде има болка. Насърчете го да си състави списък с въпроси, които да зададе на лекаря.

10.Възложете на децата си задачата да събират информацията за здравето си: телесно тегло и височина през годините, имунизации, списък с хоспитализации и т. н. Скоро ще възприемат правилното отношение към грижата за собственото си здраве. За известно време ги оставете насаме .

Коментари

На мен практичен и полезен ми се струва съвет №7 - още повече, че вече и в България има фермерски пазари, където може да се покаже на детето разликата между масовото производство и малките колечества от отделни местни производители

Много интересен ми се струва съвет 8- да срещнеш детето с болестта, да го въвлечеш в процеса на оздравяване, да го научиш на грижа и състрадание. Това не е семо урок по здраве е един от важните уроци в живота въобще.