Публикация

Електроакупунктурата помага при болка


Д-р Виолина Митова, специалист по физикална медицина и рехабилитация, управител на медицински център „Младост Мед 1”, в интервю за Хелт медия.


Как съчетавате източните практики и съвременните технологии в медицината?
Използвам електроди с различна големина, с които въздействам върху определени точки, в зависимост от това какво заболяване лекувам. В резултат на това цялостно се подобрява трофиката на тъканите. Постига се по-добро хранене на нервната и мускулната тъкан, подобрява се състоянието на кръвоносната система. Този вид лечение успокоява болката.

Комбинирането на различните методи дава много добри резултати.
Аз използвам общи методики, върху които „наслоявам” акупунктурата. Това може да се съчетае с лечебна физкултура, с лечебен масаж.

При какви заболявания прилагате електроакупунктура?
При всички болкови състояния. Много често прилагаме такова лечение при заболявания на опорно-двигателния апарат от възпалително, дегенеративно и травматично  естество. По-конкретно – артрози с различна локализация, полиартрити, дископатия, дискова херния, състояния след операция на дискова херния. Също и при тендовагинити, радикулити. Плексити. Навяхвания.

Има добър ефект и при неврологични заболявания - неврити, невралгии, фациалис. Много от пациентите идват при нас за електростимулации на лицевата мускулатура. Малко специалисти работят в областта на главата и врата. Имам много тежки случаи, при които постигаме сериозен възстановителен ефект.

Елетроакупунктурата е ефикасна и при слединсултни състояния, парези.
Целта е да се възстанови обемът на движението, да се подобри инервацията. Да се подобри самочувствието на пациента. 
Прилагаме този методи и при главоболие, мигрена, световъртеж, неврози, депресии, нощно напикаване. Често идват пациенти с диабетна полиневропатия. Добри резултати се постигат и при заболявания на стомаха и червата, при гинекологични проблеми.

Как подхождате при лечението на различните групи заболявания – по стандартизирани програми, или индивидуално според пациента?
Моята практика е показала, че пациенти с едни и същи заболявания реагират по различен начин, затова изработвам индивидуална програма за всеки. Лечението трае 10-12 дни и всеки ден е различно. Ефектът се вижда още при първата процедура. Всеки ден работя  върху различни точки в зависимост от това как се променя състоянието на болния.
Започвам да работя с най-увредените места. В процеса на лечението патологията се променя, а това налага корекции и в плана на лечението.     
Изработваме и индивидуален двигателен режим за пациентите, който може да се съчетае с масажи, с диетичен режим в зависимост от заболяването.

Какви са противопоказанията за прилагане на такава терапия?
Тя не бива да се прилага при пациенти с пейсмейкъри. Има противопоказания при някои сърдечно-съдови, онкологични и инфекциозни заболявания.

Коментари