Публикация

​Вие скачате ли с Kangoo Jumps?

Научете повече за новото спортно увлечение, което от няколко месеца завладява все повече хора в България.


Kangoo Jumps е високоефективна тренировка, изпълнявана със специални обувки. Те пружинират, благодарение на прикрепения батутет механизъм към тях. Създадени са с рехабилитационна цел през 80-те години в Канада, а по-късно, от 1994 се използват като аеробен забавен спорт.Много разпространение са в Швеция.

Тренировката прилича на танц върху батут. Под звуците на популярна денс музика стъпките се наслагват и след комбинирането им в края на основната част се получава един блок от стъпки, подреден в хореография. Освен че е по- забавно от гимнастиката или аеробиката, ползите за здравето са много по-големи:
  • - Изгарят се 25% повече калории в сравнение с други аеробни спортове;
  • - ставите са защитени
  • - Подпомага се поддържането на правилна позиция на гръбначния стълб;
  • - Укрепват междупрешленните дискове;
  • - Подобрява се на баланса на тялото и координацията;
  • - Натоварване се всички мускули на тялото.

Kangoo Jumps действат като амортисьор, като батут, който създава чувство на безтегловност, без притеснения за безопасността на този, който ги ползва. Научните изследвания показват, че Kangoo Jumps обувките са идеалният отговор на проблемите на децата – затлъстяване, скука и апатия.

Децата така или иначе обичат да скачат – на дивана, на леглото, върху трамплин. Те обожават усещането да са във въздуха. С kangoo jumps се чувстват точно така, за тях тренировката е като игра, носи им удоволствие и чувство за еуфория, а в същото време гори калории, тонизира всички мускули, увеличава тяхната ловкост и самочувствие.

В книгата си "Скачай за здраве" д-р Мортън Уокър пише как скачането помага също за коригиране на когнитивни увреждания, подобрява зрение, координация, концентрация, пространствената ориентация, ритъм, поза. Kangoo Jumps в момента се тестват успешно в Дания при деца с аутизъм.


ПРИЛОЖЕНИЕ В МЕДИЦИНАТА

Ето някои примери за области на медицината, където те могат да се използват и съответните им ползи:

Докторите по спортна медицина препоръчват Kangoo Jumps за рехабилитация след травми или операции.

Специалистите по хиропрактика препоръчват Kangoo Jumps като идеални за укрепване на гръбначния стълб, оптимизиране на ортостатиката, баланс, координация и гъвкавост с минималното възможно напрежение.

Общо практикуващите лекари препоръчват Kangoo Jumps, за коригиране и/или предотвратяване на здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми, депресия, запек, болки в гърба, слабост на пикочния мехур, липса на енергия, имунна недостатъчност, постнаталните упражнения и др.

Офталмолози вярват, че упражнението "скачане" подобрява зрението.

Педиатрите препоръчват Kangoo Jumps (само за деца над 6 годишна възраст), за да се подобри координацията, за създаване на положителни нива на енергия и мотивация, за улеснение на учебния процес и концентрация, за борба със затлъстяването.

Kangoo Jumps също се използват успешно при деца с аутизъм и със синдром на Даун.
Ортопеди препоръчват Kangoo Jumps за намаляване на болката и за предотвратяване на ставни проблеми.

Kango Jumps могат да се ползват при домашни условия, като за целта трябва да си купите обувките, така както си купувате домашен фитнес уред. Но по-забавно е да участвате в групово занимание. В страната вече има над 20 фитнес клуба и студия, където срещу 8-10 лв. на час може да разтоварвате под ръководството на обучени инструктори.

Коментари

Албена Хюбнер
5 ное 2015 14:38

Бих го пробвала, изглежда ми изключително забавно - съчетание между полезно, приятно и забавно.