Публикация

В МБАЛ „Бургасмед“ лекуваме репродуктивни и гинекологични заболявания с ендоскопски операции.

"В 30% от случаите стерилитетът се дължи и на двамата партньори" - интервю на д-р Ангел Недялков, АГ специалист в МБАЛ "Бургасмед"


В болница “Бургасмед” работи един от най- изявените и уважавани специалисти по Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина- Д-р Ангел Недялков.

Професионалният път на д-р Недялков започва в Университетската болница в гр. Плевен, преминава през работа като акушер-гинеколог в гр. Кубрат. След това 5 години работи в „Майчин дом“- гр. Варна, а от 2013 г. работи в гр. Бургас.

През годините Д-р Недялков е специализирал гинекологична ендокринология и стерилитет, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална морфология, 3D и 4D ехография, лапароскопия и хистероскопия.

Понастоящем работи в болница "Бургасмед".

- стационарен - 056/999980;

- мобилен - 0892/222800;

- национален - 0700 89088

-Д-р Недялков, на какво най-често се дължат проблемите в зачатието и т.нар. стерилитет?

Причини за стерилитет се откриват в приблизително 30% при мъжете, в 30% при жените, а в 30% от случаите са засегнати и двамата партньори или не се намират конкретни причини за безплодието. То може да бъде предизвикано от различни нарушения в репродуктивната система на жената, липса или намалена оплодителна способност на мъжа, причини от страна на двамата партньори, на психогенна или имунологична основа. Напоследък в моята практика прави впечатление зачестяване на т.нар „мъжки фактор“, т.е. проблеми от страна на мъжа и основно лоша спермограма. Причините обикновено са неясни, тези двойки често постигат забременяване след инсеминация или инвитро оплождане. От страна на жената най-често диагностицирам и лекувам липса на овулация, проблеми с маточните тръби, вътрематочни аномалии.

-Какви са съвременните възможностите за диагностика и лечение на тези заболявания и какви методи прилагате в МБАЛ "Бургасмед"?

За диагностиката и лечението на стерилитета в болница “Бургасмед“ рутинно използваме лапароскопия и хистероскопия.

Хистероскопията е особено ценен, щадящ и ефективен метод за оценка на маточната кухина, за предполагаеми (вродени) деформации, за оценка на лигавицата на матката, в която се имплантира ембриона. С хистероскопия премахваме новообразувания, които не позволяват забременяване -миоми, полипи, хиперплазия. Тя влиза в задължителния диагностично-лечебен алгоритъм при жени с повтарящи се спонтанни аборти.

Лапароскопия извършваме за диагностика и лечение на проблеми от страна на маточните тръби и/или яйчниците, както и за премахване на маточни миоми. Заболяванията на маточните тръби и/или яйниците представляват голям дял от причините за стерилитет от страна на жената.Също така имаме възможност за извършване на хистеросалпингография или т.нар. „цветна снимка“-неоперативен метод, при който с помощта на рентгенов апарат и контрастна течност проверяваме формата на матката и проходимостта на маточните тръби.

-Кога лапароскопските операции са по-доброто решение в сравнение с класическите?

В съвременната гинекология вече всяка една операция може да се извърши лапароскопски. Поради това, че не се отваря корема на пациента, не се травмират с ръце, хирургични инструменти и компреси вътрешните органи срастванията след минимално инвазивни операции са много незначителни, което има голямо значение за последващото възстановяване, следоперативната болка и забременяване.

Когато една операция може да се извърши лапароскопски този начин е най-добрият, защото е щадящ за пациента. Разбира се прилагането на този вид операции зависи от техническата обезпеченост с апаратура в болницата, екипа, квалификацията на лекаря и медицинския персонал. Така, че аз се радвам,че в МБАЛ „Бургасмед“ разполагаме с всичко това.

-Какви са останалите предимствата на тези операции?

Предимствата за пациентките са както казах много - по-малка оперативна травма, много малка кръвозагуба, почти безболезнен следоперативен период, бързо възстановяване и връщане към ежедневните дейности и работа, по-кратък болничен престой, зарастване на оперативните разрези без белези. Освен това по време на самата операция поради наличие на камера вътре в корема може да се огледат отблизо недостъпни иначе органи и структури. Само един пример-при отстраняване на матката по класическия метод с отваряне на корема престоят в болница е минимум пет дни, кръвозагубата нормално е 500-1000 мл кръв, често се налага кръвопреливане след това, следоперативният период е дълъг и болезнен, често обезболяваме пациентките с медикаменти, остава не малък белег на кожата на корема. Загубата на трудоспособност след подобни операции е няколко месеца. При отстраняване на матката лапароскопски престоят в болница е два дни, кръвозагубата е до 100 мл, още вечерта след операцията пациентката може да се движи и храни, не е необходимо особено обезболяване, може да се върне на работа след седмица, няма никакви оперативни белези.

- Разкажете за апаратурата, чрез която помагате на жени с гинекологични проблеми?

В „Бургасмед“ разполагаме с необходимата апаратура и инструментариум за извършване на ендоскопски гинекологични операции, както и обучен, висококвалифициран екип от гинеколози.

* Интервю с Д-р Недялков за вестник „24 часа” и вестник „Труд”.

Коментари