Публикация

8 ноември - Международен ден на радиологията

Международният ден на радиологията ще бъде отбелязан в целия свят, като целта е да се подчертае ролята на рентгенолозите в диагностиката и лечението на детските болести.


Децата ще заемат централно място на Международния ден на радиологията (IDoR), който се отбелязва на 8 ноември - на тази дата през 1895 г. Вилхелм Конрад Рьонтген открива рентгеновите лъчи. Събитието ще бъде отбелязано в целия свят, като целта е да се подчертае ролята на рентгенолозите в диагностиката и лечението на педиатричните заболявания.

За четвърта поредна година повече от 120 радиологични и медицински дружества се присъединяват към инициативата - над 40 от Европа, 20 от Северна Америка, 13 от Латинска Америка, 11 от Азия, както и пет африкански дружества, представляващи 26 страни.

IDoR се организира ежегодно от Европейската асоциация по радиология, Американския колеж по радиология и Радиологичното дружество на Северна Америка. Настоящото издание се подкрепя и от Европейската асоциация по педиатрична радиология (ESPR), Организацията по детска радиология (SPR) и Световната федерация по детска образна диагностика (WFPI). Тези три организации са подготвили или активно са участвали в различни дейности, с които се подчертава важността на радиологията в контрола на педиатричните заболявания.

Събитието ще бъде отбелязано и от Българската асоциация по радиология (БАР), която е редовен член на Европейската Асоциация по Радиология (EАR). През тази година ще бъде отбелязан и Първия Европейски ден на Радиологията.

Под термина радиология в днешно време се имат предвид всичките диагностични и терапевтични методики, които се провеждат под някакъв образен контрол – рентген, компютърна томография, магнитен резонанс, ултразвук, ангиографии, интервенционални процедури.

.

Повече за международния ден на радиологията можете да видите в прикачения по-долу файл.

Прикачени файлове

Международен ден на радиологията

Коментари