Публикация

​Не чакайте грипът да ви събори, за да започнете да се предпазвате

Борбата срещу вирусните инфекции се води непрекъснато


Времето навън е слънчево, топло и есента ни се усмихва благосклонно, но въпреки цялата идилия, навсякъде е пълно с кихащи, кашлящи и подсмърчащи хора. „Нямам температура, ама главата ми сякаш е пълна с камъни“, казва колегата на отсрещното бюро между две серии тежка кашлица и допълва „Пази се“.

Предпазването от грипа не е еднократен акт

и включва разнообразни и най-вече, постоянни и последователни действия:

Природосъобразният живот безспорно е най-важното от всичко – много движение, лек спорт, разнообразно хранене с храни, изобилстващи на плодове и зеленчуци. Можем да се лишим от сочна пържола, но не трябва да се лишаваме от прясна салата и сезонен плод.

Облеклото – често го пренебрегваме като фактор, имащ някаква връзка с грипа и вирусните инфекции. През преходните периоди често сме склонни да пропуснем връхната дреха, а през есента не е рядкост сутринта да излезем на слънчево и топло време и до вечерта температурите да са паднали с десетина градуса. Преохлаждането снижава локалния имунитет и така лигавиците на носа и гърлото стават по-възприемчиви към вирусите и бактериите.

Профилактика - когато има грипна епидемия или има болен на работното ни място или у дома, е добре да се приемат профилактично природни имуномодулатори или противогрипни препарати. Те действат на напълно различен принцип от антибиотиците и лекарствата срещу болки и висока температура. Особено полезно е човек да започне специфична профилактика, когато има болен в дома си или на работното място.

Не трябва да чакаме симптомите на грипа да ни кажат, че вече е късно. По-добре добре предпазени, отколкото добре лекуващи се. И все пак - ако усетите, че вирусът ви атакува, противодействайте веднага! Колкото по-рано, толкова по-ефективно.

Коментари

Анонимен
26 ное 2017 11:43

Полезни съвети!