Публикация

Основни изследвания за ранно откриване на сърдечно-съдови заболявания на половин цена в „ЛИНА”

Основни изследвания за ранно откриване на сърдечно-съдови заболявания на половин цена в „ЛИНА”


През ноември и декември най-голямата медицинска лаборатория в област Бургас – „ЛИНА” организира кампания за скрининг на сърдечно-съдовите заболявания.

„Този вид заболявания са сред водещите причини за смъртността в световен мащаб. Проблемът е особено актуален и в България, където по официални данни на всеки трима души, двама умират от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт или сърдечна недостатъчност”, обяснява д-р Пламена Хараланова от МДЛ „ЛИНА”.

Поради тази причина от лабораторията предлагат на своите пациенти диагностичен пакет, насочен към ранна диагностика и оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Той включва: липиден профил, високочувствителен С-реактивен протеин, хомоцистеин и кръвна захар. Изследванията се извършват на преференциална цена от 36 лева вместо стандартните 70,50 лева във всички филиали на „ЛИНА” през месеците ноември и декември. Таксата за манипулация е 2 лева.

„Препоръчително е пациентите да идват за изследвания сутрин, на гладно. Те трябва да са в сравнително стабилно здравословно състояние и да не са прекарали скоро остра инфекция, инфаркт или инсулт”, допълва специалистът по клинична лаборатория д-р Хараланова.

Изследванията могат да бъдат извършени във всяка от лабораториите на „ЛИНА” в градовете: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево и Средец. Пациентите могат да получат повече информация на националния консултантски телефон 0700 10447 или на уеб сайта на лабораторията: www.lina-bg.com.

От „ЛИНА” обръщат внимание, че основна причина за възникване на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) е атеросклерозата. Тя представлява отлагане на мастни образувания (атеросклеротични плаки) в стените на кръвоносните съдове. Това води до тяхното стесняване и последващи усложнения като исхемична болест на сърцето, остър миокарден инфаркт, исхемичен мозъчен инсулт и др.

Сред рисковите фактори за атеросклерозата са: високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло, висок холестерол, тютюнопушене, обездвижване, както и фамилна обремененост и стрес. Обикновено тя протича с дълъг латентен период, през който пациентите нямат почти никакви оплаквания. Затова периодичните изследвания са ключови при ранното откриване на сърдечно-съдовите заболявания. На първо място е липидният профил, който включва: общ холестерол, HDL, LDL, VLDL, триглицериди. Той дава важна информация за нивата на „добрия” и „лошия” холестерол в кръвта. Хомоцистеинът е сярoсъдържаща аминокиселина, която се явява продукт от метаболизма на аминокиселините метионин и цистеин. Излишъкът на хомоцистеин в кръвта се свързва с образуване на кръвни съсиреци. Затова високите му нива също се считат за рисков фактор за развитието на атеросклероза. С-реактивният протеин (CRP hs) е острофазов белтък, чието продължително повишение на концентрациите му в кръвта се счита за насочващи към възпалителен процес в стените на кръвоносните съдовете. Измерването на тези концентрации става с високочувствителен аналитичен метод и отразява активността на възпалителния процес във вътрешните слоеве на кръвоносните съдове. При пациенти с исхемична болест на сърцето, повишения CRP hs се явява лош признак и свидетелства за висок риск от повторен инфаркт, инсулт, рестеноза при ангиопластика и други усложнения. Изследването на нивата на CRP hs в съвкупност с останалите показатели помага за оценката на риска от възникване на ССЗ у относително здрави хора, а също така и за прогнозата на протичането на заболяванията у кардиологично болни пациенти. Кръвната захар се е превърнала в стандартно изследване, което е особено важно за пациентите с диабет - едно от заболяванията, които води до проблеми със сърцето.

„Целта на кампаниите, които провеждаме всеки месец, е да насърчим пациентите да си правят профилактични изследвания. Те са важни, защото много от усложненията при повечето заболявания могат да бъдат предотвратени при навременно диагностициране”, обясняват от лаборатория „ЛИНА”.

д-р Пламена Хараланова

Коментари