Диабетно стъпало

256 Последователи

Диабетното стъпало  представлява тежко усложнение на захарния диабет, създаващо риск от ампутация. Предпоставка за възникване на лезиите при диабетното стъпало е наличието на диабетна (поли)невропатия и/или периферни артериални нарушения в циркулацията.

 

Диабетно стъпало - какво представлява  

Какво е диабетно стъпало?

То е съвкупност от патологични изменения на долните крайници и стъпалата, дължащи се на съдово-дегенеративен синдром и промени в периферната нервна система.  При него  се нарушава функцията на нервните влакна, инервиращи крайниците. Представлява нарушение е следствие от продължително поддържане на високи нива на кръвната захар.

Кога се развива диабетно стъпало?

Захарният диабет уврежда капилярите в човешкия организъм, а заедно с тях и нервните окончания, които ги подхранват. Механизмът на увреждане е следният: захарта в кръвта се съединява с холестерола и се получават тромби, които запушват кръвоносните съдове. Наблюдават се нарушения в притока на кръв. Едно от най-сериозните усложнения на диабета е диабетната полиневропатия. Тя засяга целия организъм, но сред тежките проявления може би на първо място е така нареченото диабетно стъпало. Състоянието се причинява от комплексни съдово – нервни изменения във връзка с диабета, които в крайна сметка могат да доведат до загуба на единия или на двата крайника. От всички тежки усложнения, които диабетът дава, най-сериозното е диабетното стъпало. По статистика на всеки 20 сек. в света бива ампутиран един крайник поради тази причина.

Как изглежда диабетно стъпало? 

проф. Кръстьо Павлов споделя случай от своята практика:

Имах пациент с диабет, който беше наранил крака си на тел. Поради липсата на болка не беше обърнал внимание на малката рана, която се е получила на мястото на убождането. След няколко дена, обаче, на нейно място се развива язва, от която започва да се отделя гнойна течност. Тогава той постъпва на лечение в болница, при което се установи, че се развива гангрена. В резултат на масивно 2 седмично лечение със силни антибиотици, кракът е спасен.В момента човекът е здрав, но е с лека степен на инвалидизация. Този случай показва колко навременно трябва да се вземат мерки при едно такова нараняване на крака.

 

Как изглежда диабетно стъпало? 

Кой може да страда от диабетно стъпало?

Проучванията показват, че полиневропатията засяга между 50% и 75% от пациентите с диабет. Симптомите варират в зависимост от типа на диабетната полиневропатия и засегнатите нерви. Усложненията са нарушена трофика на мускулите на долните крайници, затруднена походка, съдови нарушения с последваща гангрена, чести уринарни инфекции.

 

Често самата полиневропатия започва безсимптомно, затова за точна оценка на състоянието се изисква подробна анамнеза, включително анамнезата за боледуване от захарен диабет на роднини. За успешното лечение е много важно да се контролират стойностите на кръвната захар. Среща се при около 7% от болните с инсулинозависим и при 5% от тези с неинсулинозависим диабет.

Алфалипомакс при диабетно стъпало

Диабетно стъпало - признаци

Пациентите се оплакват от:

 

  • тръпнене;
  • усещане за лазене на мравки по краката /мравучкане/;
  • усещане за чуждо тяло и подложка под ходилата;
  • болки и студенина;
  • схващане на мускулите на долни крайници - това често се случва при покой и вечер, като понякога се нарушава качеството на съня;
  • постепенно засилваща се слабост на засегнатите мускули, инервирани от периферните нерви, в началото по-често на краката;
  • отслабват сухожилните рефлекси и намалява първо вибрационната чувствителност, а в по-напредналите стадии и другите видове обща сетивност. 

Това са най-честите симптоми на диабетно стъпало.

Хипергликемията като рисков фактор

Хипергликемията като рисков фактор

Хипергликемията е състояние на трайно повишена кръвна захар. Провокират я множество фактори- метаболитни, растежни и съдови. Метаболит на кръвната захар, който се нарича сорбитол е осмотично активен и уврежда нервите посредством изчерпване на техния ендогенен антиоксидантен резерв с повишено вътреклетъчно окисление. Друг механизъм е образуване на крайни продукти на гликирането, които по подобен механизъм водят до изчерпване на енергетичните депа в нервните клетки. Подложени на увреждане и стрес са също и съдовете, които кръвоснабдяват фините нервните окончания, Наблюдава се и дефицит на витамини от група В.

Факти, свързани с диабетното стъпало:

  • На всеки 20 секунди по света, включително и в напредналите държави се ампутира крайник заради диабетни усложнения;
  • Има пациенти, които не са знаели, че имат диабет, а са се обърнали към здравната система по повод оплаквания от рани по краката, изтръпвания и болки – т.е. вече в стадия на напредналото усложнение;

диабетното стъпало е усложнение на диабета

  • Диабетно стъпало може да се развие и в кратък срок след откриването на диабета, макар че повечето пациенти имат дълга история със заболяването;
  • От особена важност е още от установяването на висока кръвна захар, да започне не само лечение на самия диабет, но и профилактика на неговите усложнения. Не е правилно да се изчака началото на симптоми, свързани с долните крайници, за да започне противодействие;
  • Тежките усложнения при диабетно стъпало не могат да се предотвратят само с външни мерки – удобни широки обувки, специална хигиена, предпазване от високи и ниски температурни въздействия, навременно третиране на възникналите рани, физиотерапия.

Как се диагностицира диабетната полиневропатия?

В кабинета на ендокринолога, общопрактикуващия лекар или невролога могат да се диагностицират някой изменения в сетивността на долни крайници. Съдов хирург също може да установи проблема. Това става посредством т.нар. монофиламент- синтетично влакно което оказва натиск на стъпалото с 10 грама на един квадратен сантиметър, обяснява ендокринологът д-р Силвия Ганева. Така се провежда изследване за установяване на нарушения в чувствителността за допир. С камертон се изследва вибрационната чувствителност. Изследва се и усета за топло-студено.

 

Прилагат се и специални пластири (лепенки), които служат за отчитане на нарушената хидратация (овлажняване) на кожата, която е много важна и зависи от състоянието на автономна нервна система в кожата. Когато се направят тези тестове, които не потвърждават диагнозата, но я правят много вероятна, пациентът се насочва при невролог за електромиография /ЕМГ/. ЕМГ е изследване, чрез което се преценява скоростта и вида на електричните потенциали, които протичат в нервните влакна на мускулите на долните крайници и се определя дали има, или не полиневропатия.

 

 

Как се лекува диабетно стъпало?

Това е усложнение, което обаче при подходящо лечение и навременна профилактика може да бъде избегнато. От особена важност е приемът на вещества, за които е доказано, че забавят развитието на диабетната полиневропатия и развитие на диабетно стъпало, облекчават болките и изтръпванията, предотвратяват настъпването на крайните стадии на усложнението.

Медикаментозно повлияване 

На първо място трябва да се поддържа добър контрол на кръвната захар. Съществуват симптоматичти и патогенетични лекарствени средства за повлияване на диабетната полиневропатия. От патогенетичните средства най-широко разпространена е алфалипоевата киселина, която има мощни антиоксидантни свойства. Алфалипоевата киселина e особено ефикасна в комбинация с витамини от групата В.

 

Алфалипомакс - подобрява глюкозния метаболизъм

 

В целия свят в комплексната терапия на диабета и неговите усложнения се прилага алфалипоева киселина. Тя има своята роля още в началото на заболяването, а дори и при пациенти с преддиабетно състояние. Важен е системният подход и редовното прилагане на предписаните курсове.

 

Диабетът е заболяване, което все още няма дефинитивно лечение. Медицината напредна значително в поддържащата терапия, която трябва да се прилага до края на живота. Повечето пациенти са на перорални препарати, чрез които се контролира кръвната захар, а при една част се налага инжекционното прилагане на инсулин.

 

Най-значимият показател дали диабетът е под контрол, е нивото на гликирания хемоглобин, означаван от лекарите като HbA1c. Той отразява средната кръвна захар през последните 2-3 месеца. Целта е пациентите да постигнат ниво на гликирания хемоглобин под 7%. В някои случаи лекуващият лекар може да определи и друга желана стойност на показателя, според продължителността на диабета, налични сърдечносъдови и други съпътстващи заболявания и усложнения. Състоянието на кръвоносно съдовата система също е важно. Да се минимизират всички рискове от нараняване.

 

От голямо значение при диабетиците е грижата за кожата, особено в случаите със загуба на усета за болка и допир. 

предпазване при диабетно стъпало

Как диабетиците да предпазват краката си?

Болният трябва да избира правилно обувките, които носи, за да не се нарани крака, когато сетивността е намалена, съветва д-р Ганева. Това може да стане като се очертае стъпалото на лист хартия и се изрязва. С това „изрязано стъпало” се избира така обувката, че като се сложи листа хартия в нея да няма намачкване и деформация. Това е правилната обувка, в която стъпалото ще ляга правилно и няма да има хронична травма. Не трябва да се носят неудобни обувки. 

 

Вечер е хубаво пациента с помощта на огледало да оглежда долната повърхност на стъпалото за малки ранички или мазоли. Мазолите не се отстраняват по никакъв механичен начин собственоръчно. Препоръчително е е да се прави и оглед между пръстите на краката за ранички или нарушена цялост на кожата (рагади). След тоалет и измиване краката задължително трябва да се подсушават, защото наличието на влага улеснява развитието на гъбична инфекция.

 

Пациентът е добре да свикне вечер да си маже краката и с хидратиращи кремове, които съдържат уреа. Също така нещото, с което трябва да свикне пациента е да проверява с ръка обувката за камъчета, или подгъване или други чужди тела. Температурата на водата, с която се измиват краката се проверява с лакът. Никога краката не се затоплят с грейки, защото при нарушена чувствителност може да се получат изгаряния. При доказана диабетна невропатия трябва задължително да се консултира със специалист. 

Профилактика

съветите на д-р Ели Чумпилева:

коректна профилактика, която трябва да се превърне в златен стандарт за болните от диабет:

 

  • избор на подходящи обувки (по възможност индивидуално изработени ортопедични обувки);
  • ежедневна инспекция за състоянието на ходилата, респ. промени в обувките (поява на пунктове на натиск);
  • спазване на стриктна хигиена на ходилата (честа и кратка баня на стъпалата с хладка вода, добро подсушаване на пространствата между пръстите без употреба на кремове);
  • забрана за ходене по боси крака;
  • мазолите да се лекуват само от специалист;
  • използване на различни видове противомазолни подложки и ортопедични стелки;
  • използване на памучни чорапи;
  • не се препоръчват затоплящи процедури на пръстите (грейки и др.);
  • правилно поддържане на ноктите (изпиляване в права линия, да не се използват метални пили, впитите в меките тъкани нокти да се лекуват от лекар);
  • при откриване на каквито и да било изменения в ходилото, незабавно да се потърси лекарска помощ;
  • справянето с рискови фактори  - тютюнопушене и наднормено тегло;
  • нормализирането на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна задържа развитието на съдовите усложнения на тази болест и позволява човек да води пълноценен начин на живот:
  • стриктно спазване на септика и антисептика.

 

 


по текста работи: Албена Димитрова

 

Публикации

...