Публикация

Мезотерапия за подмладяване кожата на лицето

Мезотерапията е терапевтичен метод,при който в мезодермата се инжектират различни активни вещества, витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген или техни комбинации


Мезотерапия

Мезотерапията е терапевтичен метод,при който в мезодермата се инжектират различни активни вещества, витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген или техни комбинации. Прилага се за хидратиране, подхранване и подмладяване на кожата.

За постигането на оптимален ефект за всеки пациент се разработва индивидуална програма. Манипулацията е минимално болезнена, с краткотрайни негативни странични реакции изразяващи се в: дискомфорт от убождането, сърбеж, леко зачервяване и оток в третираната зона, точковидни следи на местата където е инжектирано веществото. За обезболяване на третираната зона се ползват локален анетстетик (крем или мехлем). Симптомите от манипулацията отзвучават за няколко часа до 1-2 дни. Времетраенето на процедурата зависи от размера на зоната, която ще се третира. Прилага се на: лице, шия, деколте, гръб на ръце , тяло (стрии, целулит) , скалп (при косопад, себорея).

Мезотерапия за подмладяване кожата на лицето

Появата на бръчките на кожата е признак на стареене, което е резултат на загуба на колаген и вода. Колагенът е високомолекулен протеин с около 75% съдържание в кожата. Неговата специфична стуктура, подреждането на колагеновите фибрили под формата на решетка в кожата дава нейната здравина и стегнатост. Хиалуроновата киселина е естествен, силно свързващ се с водата мукополизахарид, който дава обем и здравина на кожата. Специфичното ѝ свойство да се свързва с водата и да увеличава обема си над хиляда пъти я прави от водеща до основна съставка при много козметични препарати. С напредване на възрастта се променя хормоналният статус , което води до намаляване на производството на колаген и хиалуронова киселина от клетките в организма. Мезотерапията подобрява кръвообръщението и обмяната на веществата , стимулира продукцията на колаген и хиалуронова киселина и води до ревитализация, хидратация и подмладяване на кожата. Ефектът е видим още след първата процедура. В резултат на многократното им инжектиране в дермата се постига бърза хидратация, дълбоко подхранване, възстановяване и подобряване на еластичността на кожата и предотвратяване образуването на бръчки. Процедурата е напълно безопасна за здравето и може да се комбинира с други подмладяващи процедури като пилинг, ботокс, филъри, мезоконци.

Мезотерапия при косопад и изтощена коса

Процедурата е много ефективна при косопад, оредяваща, изтъняла или изтощена коса. Манипулацията се извършва с изключително тънка игла. Един курс на лечение с мезотерапия се състои от 8-12 процедури (по една до две процедури на седмица). Броят на процедурите и продължителността на лечението се определя от терапевта. Мезотерапията стимулира растежа на косата; изчезване на себореята на скалпа; забавя появата на бели косми; косата придобива по-голям обем и блясък.

Мезотерапия при целулит

Целулитът е подкожно натрупване на мазнини, в резултат на което кожата придобива вид на портокалова кора. За лечението на целулита се практикува мезотерапия, при която се извършва серия от микроинжекции, които се прилагат в мезодермата с тънки игли. Инжектират се различни видове коктейли от витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина и др. Броят на процедурите се определя индивидуално в зависимост от тежестта на проблемната зона. Най-често се прилагат от 3 до 15 процедури, през интервал от 1 -3 седмици. Манипулацията е слабо болезнена, свързана с лек дискомфорт. За обезболяване на процедурата се прилагат обезболявящи кремове или в инжекционните коктейли се добавят обезболяващи средства. Негативните странични реакции се изразяват в зачервяване, лек оток, парене, сърбеж и образуване на синини след процедурата и изчезват от няколко часа до 4-5 дни.

БОТОКС ТЕРАПИЯ

Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии (Gram– отрицателни), наречени ClostridiumBotulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си. Познати са няколко типа ботулинов токсин - A, B, C, D, E, F и G, като за целите на медицината се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата, предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа.

За медицински цели намира приложение в офталмологията за лечение на страбизъм (кривогледство) и блефароспазъм (неконтролируемо мигане), в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм и шийна дистония. Повече от 20 години се ползва в естетичната дерматология за подмладяване и лечение на хиперхидроза (състояние на обилно изпотяване).

За естетични цели се ползва за заличаване на бръчките на челото, между веждите (гневни бръчки) и бръчките около очите “пачи крак“.

Инжектирането на разтвора се извършва директно в мускула със спринцовка с много тънка игла. Манипулацията трае от 5 до 15 мин. По този начин се блокира действието на мускулите т. е. не се съкращават, не са в състояние да експресират мимика и да набръчкват надлежащата кожа. Ефектът е видим между 2-рия и 14-я ден след процедурата. Препоръчва се контролен преглед 2 седмици след инжектирането за оценка на ефекта.

Действието на ботулиновия токсин продължава около 4-6 месеца. През това време същият се разгражда от ензими в организма и мускулите си възвръщат нормалната функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки. Препоръчително е да се инжектира 2 до 3 пъти пъти в годината.

Нежелани ефекти

Нежеланите реакции при терапията с ботокс са редки, минимални и преходни. Понякога се появява синина на мястото на инжектирането, и най-вече около очите. Тя може да бъде по-изразена при пациенти, които са приемали аспирин и други разреждащи кръвта препарати. Отминава за няколко дни. Може да се появи отпускане на мускулни групи - птоза на клепача, птоза на веждата, което отзвучава за няколко седмици. В много малък процент при някои пациенти се появява бързопреходно главоболие.

Преди процедурата

2 седмици преди процедурата избягвайте прием на Аспирин и други разреждащи кръвта препарати.

След процедурата

  • -Не масажирайте третираните зони.
  • -Избягвайте лягането в хоризонтална позиция 4 часа след процедурата
  • -Не се подлагайте на козметични процедури, сауна, солариум, гореща баня, интензивен спорт до три дни след процедурата.

При поява на нежелани реакции свържете се с вашия терапевт.

Противопоказания

Не се препоръчва на бременни, кърмачки, хора с невро-мускулни заболявания.

БЛЕФАРОСПАЗЪМ

Блефароспазмът е състояние на неволево често мигане и затваряне на клепачите , в резултат на неконтролирани спазми на периорбиталните мускули. Това състояние може да бъде от лека до много тежка форма, което да пречи в извършването на ежедневните и професионални задължения.

Причината на първичния (есенциален) блефароспазъм е неизяснена.

Два пъти по-често срещано е при жените. Започва с леки потрепвания на клепачите, които постепенно се засилват, сухота и дразнене на очите. Спазмите постепенно прогресират и причиняват неволево затваряне на клепачите.

Лечението на блефароспазъма е временно (симптоматично) с инжектиране на ботулинов токсин в мускулите на клепача. След инжектирането между 2-14 ден настъпва релаксация (парализа) на хиперактивните околоочни мускули. Това води от значително намаляване до временно изчезване на симптомите и подобряване качеството на живот.

Ефектът е временен и продължава от 3 до 6 месеца. Желателно е инжектирането на ботулиновия токсин да се извършва на всеки 3 до 6 месеца.

При правилно поставяне на токсина рядко се явяват усложнения, а от тях най-чести са двойното виждане и птоза на клепача. Тези усложнения са временни.

ДЕРМАЛНИ ФИЛЪРИ

Дермалните филъри или “дермални импланти“ са вещества, които се инжектират в определени зони на лицето, шията, деколтето и ръцете с естетична цел за заличаване на бръчки, оформяне на лицевият контур, възстановяване на обеми, уголемяване на устни, подмладяване кожата на ръцете и др.

При по-голямата част от дермалните филъри основен компонент е хиалуроновата киселина от животински или неживотински произход.

Хиалуронова киселина (ХА)

Представлява естествен мукополизахарид който се синтезира в човешкото тяло и представлява основен компонент както на кожата, така и на други тъкани в организма. Основната роля на ХА е да хидратира кожата, да поддържа нейната гладкост и еластичност. ХА има уникалното свойство да се свързва голямо количество вода което прави кожата млада, гладка, еластична.С напредване на възрастта количеството на ХА в организма намалява, поради което кожата губи нейните качества.

Прилагането на дермални филъри е естественото решение за заличаване на признаците на стареене на кожата.

Предимства на процедурата

  • -Бързо приложение – 15-60 мин.
  • -Моментален ефект на очаквания резултат
  • -Минимално време за възстановяване
  • -Комбиниране с ботокс, мезотерапия и др.
  • -Продължителност на ефекта 6-9-12 месеца
  • -Малък риск от нежелани реакции

С дермалнифилъри могат да бъдат третирани следните зони:

Хоризонталните бръчки на челото.

♦ Темпоралната зона - слепоочия.

♦ Латералната част на веждите за лифтиране на веждите.

♦ Гневната бръчка – вертикалната бръчка между веждите /глабела/.

♦ Бръчките тип „пачи крак” край очите.

♦ Канала на сълзите – зоната на долния клепач.

♦Маларната и зигоматичната зона за оформяне на скули.

♦Назолабиални гънки.

♦ Оформяне контура на устните и уголемяване на усните.

♦ Повдигане на ъгълчетата на устата.

♦ Марионетните линии – бръчките от ъгълчетата на устата към брадичката.

♦ Оформяне и уголемяване на брадичката.

♦ Корекция на мандибуларния ръб - линията на долната челюст.

♦ Запълване на белези от акне и цикатрикси.

♦ Подмладяване на ръце.

♦Хидратация на лице, шия, ръце.

Болезненост?

Процедурата е минмално болезнена, в зависимост от индивидуалния праг на болка. За обезболяване на зоните, които ще се третират се прилагат локални анестетици под формата на

  • -крем или блок (инжектиране) с лидокаин или друг анестетик;
  • -третиране с лед на зоната преди процедурата

Коментари