Публикация

20 години Асоциация на лекарите-хомеопати в България

Могат ли шоколадът и захарта да бъдат лекарство? Как жена оцеля след тежка катастрофа благодарение на хомеопатията? Отговорът на тези и още интересни въпроси ще научите, ако посетите Националната конференция по хомеопатия 2015 г., която ще се проведе на 7 и 8 ноември в столицата.


За Конференцията по хомеопатия пред "Стандарт" разказва д-р Дора Пачова, лекар хомеопат и председател на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.

- Д-р Пачова, този уикенд ще се проведе Националната конференция по хомеопатия. Какъв е поводът за нея?

- Тази година празнуваме 20-годишен юбилей на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Затова решихме да направим събитие, на което да покажем развитието на организацията ни и на хомеопатията в България с акцент върху българския принос към науката хомеопатия и успехите на нашите колеги. 7 ноември ще е ден, посветен на различни доклади, включително и на колеги от чужбина, а на 8-и ще има семинар с д-р Белтина Балтацис, педиатър и неонатолог в Педиатричната клиника към болница "Рудолфсщифтунг", Виена, Австрия. Тя помага на новородените да се адаптират към живота извън утробата на майката с помощта на хомеопатични лекарства.

- Какъв е българският принос в хомеопатията?
- Хомеопатията е много широка област с научна и практическа част. От практическата част ще покажем случаи, които са много добро доказателство за ефекта на хомеопатията. Ще покажем резултатите от две доказвания на хомеопатични лекарства, които се правят за пръв път у нас в такъв мащаб. Единият доклад е на д-р Искра Капинчева от Варна, която е направила класическо доказване с група студенти. Другият е доказване на две субстанции, които ежедневно консумираме, но не се замисляме, че от тях може да бъдат направени лекарства - шоколад и захар. Що се отнася до научната област, тази година България за пръв път участва с доклад в международен научен форум. През юни в Рим се проведе научна конференция, организирана от Института за изследване на хомеопатията в Лондон. Българският екип от Катедрата по физиология на Факултета по медицина към СУ и Център за здраве и образование "Едикта" с научен ръководител Доц. Палмена Ангелова участва с интересно проучване, което доказва непосредствения ефект на хомеопатичните лекарства върху автономната нервна система на човека. Резултатите от него са много обнадеждаващи. Продължаваме работата в това направление и вече имаме над 10 участия на български и международни форуми като научен екип.
- Какви са новостите в хомеопатичното лечение и прилагат ли се у нас?
- Хомеопатията е наука, която е базирана на основните закони от природата, които остават неизменни през годините. Това е едно от големите й достойнства. Лекарствата имат еднакви наименования в цял свят. Новостите в хомеопатията са в изследването на нови субстанции, които могат да бъдат използвани като лекарства. Всяка година има нови такива, като в цял свят има екипи, занимаващи се с доказването на нови лекарства. Вълнуващи са и научните изследвания за това как хомеопатичните лекарства въздействат върху човешкото тяло - на какво ниво въздействат и какъв е носителят на информацията в тях. Тази година има няколко публикации за наличието на наночастици в хомеопатичните лекарства, които участват в преноса на информация и благодарение на които става промяната в тялото и преминаването към по-добро състояние на организма, тоест оздравяването.
- Върху кои нови субстанции са фокусирани последните изследвания в търсене на нови хомеопатични лекарства?
- В природата има толкова голямо разнообразие на живи и неживи субекти. Имаме огромно поле за изследване. Хомеопатични лекарства се правят от всички царства - растително, животинско и минерално. През последните години новост са лантанидите. Те са сравнително слабо проучена група химични елементи. Такива са и актинидите. И двете групи са обект на изучаване от хомеопатите. Голям интерес има и към животинското царство. Новост тук е лекарството от пеперуди. Отдавна има лекарства от насекоми, като най-известното е това от пчела, което се използва при различни алергични състояния. Има хомеопатични лекарства от животински отрови, от птици. На миналогодишната ни конференция д-р Стоева, психиатър от Шумен, представи интересен случай на момче с тежки психични проблеми, на което тя бе помогнала с едно от новите лекарства. Боравим с около 5000 субстанции досега, но има още много неизследвани. Всяко от тях може да бъде основа за хомеопатично лекарство.
- Вие ще говорите за шоколада и захарта като лекарства на конференцията. Наистина ли те са лек?
- Храните също са голяма тема в хомеопатията. Те показват как една субстанция, която консумираме ежедневно, ако бъде обработена "хомеопатично", се превръща в лекарство. Има голяма група хомеопатични лекарства от млека. Повече от 200 г. с много добри резултати се използва и лекарство от готварска сол - натриев хлорид. Като пример мога да кажа, че от него може да има нужда човек, който като цяло е по-чувствителен, затворен, лесно раним, неоткрит в комуникацията си с околните. Те са особено раними по отношение на раздялата с приятели и към смъртта на близък човек. Тези хора често реагират към околната среда с алергии, чувствителни са към атмосферните влияния. Хомеопатичното лекарство от готварска сол много пъти помага на пациенти с алергии, нарушаване на водно солевия баланс организма - ниско или високо кръвно налягане, сухота на кожа или лигавици, везикуларни обриви и т.н. Същото лекарство може да помогне на този тип хора при преживявани разочарования, загуба на близки хора, бизнес несполуки.

Шоколадът и захарта също са субстанции, които ежедневно консумираме и със свой периметър на действие като хомеопатични лекарства. Те са по-отскоро въведени в практиката, затова решихме да изследваме с нашите студенти повече информация за ефекта им. Резултатите са много интересни. Шоколадът е храна, която доставя на повечето хора голямо удоволствие. Ние съзнателно или не го свързваме с любовта и нежността. Но като хомеопатично лекарство той може да помогне при умствена превъзбуда, импулсивност, тревожност, раздразнителност, чувство на изолация от света, трудна концентрация. На физическо ниво проявленията са подути лимфни възли на шията и възпалено гърло, киселини, газове, усещане за студ, местещи се болки по гърба, тежест и слабост в долните крайници, обща умора и изтощение, редуващи се с прилив на енергия.

Бялата захар е обичано и осъждано вещество. Ако децата прекаляват с нея, стават хиперактивни и те, и възрастните развиват зависимост. Лекарството от нея се използва много често, когато има прекалена привързаност или вкопчване на детето към майката, при чувство за изоставеност, което не съответства на реалната ситуация. Тези пациенти непрекъснато изискват много внимание и ако не го получат, се гневят силно. Това лекарство е много важно при пациенти с диабет и при деца с дефицит на вниманието и хиперактивност.

В хомеопатията подобното се лекува с подобно. Изучаваме състоянието на пациента и търсим сред лекарствата най-подходящото за него. Помагаме му да се освободи от физически проблеми, да промени обмяната на веществата, но също така да се раздели с паразитни мисли, неприятни усещания или задържани емоции.
- Нужно ли е при приема на такова лекарство на основата на захар, сол или шоколад да намалим приема на съответната храна?
- Не, няма такава връзка. Много често пациентите, които имат нужда от лекарството от сол, имат променено отношение към солта. Те или ядат прекалено солено, или имат отвращение към сол. Когато започнат приема на лекарството обаче, желанието за сол и приемът се нормализират. Хомеопатичните лекарства хармонизират параметрите на тялото, спомагат за синхрон на вътрешните процеси.
- Ще споделите ли интересен случай от вашата практика или тази на колеги?
- На конференцията с доклад ще участва д-р Мария Грозева, педиатър от Хасково, с интересна тема "Прекъснатият път към себе си и другите - път към болестта". Тя ще разкаже за случаи на деца и млади хора в трудни житейски ситуации, които са имали нарушена комуникация със семейството, и ще демонстрира как хомеопатията може да бъде добро решение при анорексия, депресивни епизоди, наднормено тегло, синдром на раздразнения колон. Д-р Георги Хаджиев пък ще участва с презентация за хомеопатията при трудно лечими хронични заболявания. Има много добри примери и за хомеопатията и интензивната медицина. На конференцията аз ще докладвам за работата на екип хомеопати и нотуропати при жена в изключително тежко състояние след катастрофа. Случаят бе много тежък. Този случай е пример за това, че не само няма противоречие между хомеопатичните и традиционните лекарства, но и че тяхното правилно и синхронно подаване може да спаси човешки живот. Друг пример от практиката ми, за който се сещам, е този на братче и сестричка, чийто баща е починал преди 4 месеца. Момиченцето - на 7 години - имаше главоболие, чести настинки, обилно сълзене на очите при писане без открита от очните лекари причина за това, лоша концентрация и периодични кризи с плач. Детето се почувства значително по-добре. Сълзенето и главоболието изчезнаха, боледува по-малко, все още плаче за баща си, но това е напълно нормална проява. Момчето, на 5 години, с умствено изоставане и поведенчески проблеми от аутистичния спектър; не говори, боледува много често с упорити жълто-зелени секреции и гнойни ангини, има нощно напикаване. Лекарството, което му дадох, не само излекува хремата и ангината, но значително повлия нощното напикаване и подпомогна психичното му развитие. Детето проговори, започна да съставя изречения, престана да хапе и да се тръшка. В това е красотата на хомеопатичното лечение - във възможността за повлияване на физическите и психични проблеми с едно лекарство или с последователното предписване на индивидуално подбрани лекарства. Може да си представите какво облекчение донесоха резултатите при тази майка в такъв момент от нейния живот, когато и без това й е трудно да се справя сама.

Копирано от standartnews.com: http://www.standartnews.com/balgariya-zdraveopazva...

Коментари