Публикация

10 мита за онкологичните заболявания - III част

Представяме Ви трета част от проучването на заблудите за онкологичните заболявания, които са причина за много мистификации, неправилни диагнози и лечения, разкрити в поредица от научни изследвания на „CANCER RESEARCH UK“.


Мит 7: Фармавтичната мафия крие лечението на рака

Ръка за ръка с идеята, че има изобилие от "чудотворни лекове" за рак, върви и другата теория - че правителствата, фармацевтичната индустрия и дори благотворителните организации са се споразумели медикаментът, лекуващ рак, да бъде пазен в тайна и всичко това с една-единствена цел - да могат да печелят пари от вече съществуващите лечения.За каквито и "лекове" да се говори, логиката обикновено е една и съща - те са лесно достъпни, евтини и не се патентоват, защото заинтересованите страни ще спрат да печелят пари...
Няма никакво съмнение, че фармацевтичната индустрия има редица проблеми с прозрачността и клиничните изследвания, с които е време да се справи. Но е важно да се помни, че разработването и изпробването на нови лекарства струва много пари, които компаниите трябва да си възстановят.
Проблемите с конвенционалната медицина обаче не доказват автоматично, че алтернативната "лекува". Фактът, че колите катастрофират, не означава, че летящите килими са опция за транспорт.
В тезата, че фармацевтичните компании имат интерес да спрат потенциално лечение, просто няма смисъл. Намирането на високоефективна терапия ще гарантира огромни продажби в световен мащаб.
Що се отнася до аргумента, че лечението не може да бъде патентовано, то той е слаб. Фармацевтичните компании не са глупави. Дори напротив, те се ориентират изключително бързо и не биха пропуснали обещаващи възможности за ефективни терапии.
Накрая си струва да припомним, че всички сме хора - включително политиците и големите фармацевтични босове - и ракът може да засегне всеки.
Тук, в Cancer Research UK, сме виждали близки и колеги, засегнати от рак. Някои от тях оцеляват, други не. Да се твърди, че всички ние колективно и индивидуално крием "лека" за рак, е не само абсурдно, това е обидно - както за световната общност от посветени учени, така и и за хората, болни от рак и техните семейства.

Мит 8: Лечението на рака убива повече, отколкото лекува
Нека да е ясно, лечението на рака - независимо дали става дума за химиотерапия, лъчетерапия или операция - не е разходка в парка. Страничните ефекти могат да бъдат сериозни. В края на краищата, терапиите, които имат за цел да убият раковите клетки, неизбежно засягат и здравите.
И понякога, за съжаление, лечението не работи.
Ние знаем, че е много трудно да се излекува рак, открит в късен етап, когато се е разпространил в целия организъм. Хирургията все още е най-ефективното лечение, с което разполагаме, но при условие че заболяването не е диагностицирано твърде късно за операция.
Химиотерапията, както и останалите методи, имат много важна роля в лечението на рака - в някои случаи помагат да се излекува болестта, а в други помагат за удължаване на живота.
Твърденията в интернет, че химиотерапията е ефективна "едва 3 на 100" са силно подвеждащи и остарели.
Важно е да се отбележи, че при повечето от случаите лекарствата наистина работят. Например, сега при повече от 96 на сто от всички заболели от рак на тестисите, лечението е напълно успешно, в сравнение с по-малко от 70 на сто през 1970 г. и това отчасти се дължи на медикамента, за чието развитие помогнахме - цисплатин. Имаме успех и в лечението на три четвърти от децата с рак, в сравнение с около една четвърт в края на 60-те години на миналия век. Повечето от тях днес са живи благодарение на химиотерапията.
Знаем, че имаме да извървим дълъг път до постигането на ефективно лечение за всички видове рак при децата. Но е важно също така да признаем, че лечението на рак е много напреднало.

Мит 9: Медицината не е постигнала никакъв напредък в борбата срещу рака

Това просто не е вярно. Благодарение на напредъка в медицината през последните 40 години в Обединеното кралство оцеляването от рак се е удвоило, а нивото на смъртност е паднало с 10 на 100 през последните десет години. Според проучванията на главния лекар на Cancer Research UK проф. Питър Джонсън тези цифри се отнасят за хора, лекувани най-малко преди 10 години. Тоест, пациентите, които се диагностицират и лекуват днес, имат още по-добър шанс за оцеляване.
Както вече казахме, пътят, който все още имаме да извървим, е дълъг. Има някои видове рак, при които се напредва много бавно - като рака на белите дробове, мозъка, панкреаса и рака на хранопровода. А когато загубиш някого, когото обичаш, от рак, е съвсем естествено да твърдиш, че медицината сякаш е спряла развитието си.
Ето защо ние работим толкова упорито и се стремим ракът да се побеждава рано, за да се уверим, че никой няма да загуби живота си заради заболяването.

Мит 10: Акулите не се разболяват от рак
Напротив, разболяват се.

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ е провела три независими проучвания - 1998, 2005, 2009 - в които не намира нито едно доказателство, че в хрилете на акулите може да има лек за тази коварна болест. Въпреки това, броят на акулите намалява, а хората купуват ли купуват продукти, които трябва да ги излекуват от рак. Никой до момента не е провел изследване на акулите и тяхното здравословно състояние, за да потвърди че акулите не са засегнати от рак.

Източници:

http://www.cancerresearchuk.org

Коментари