Публикация

Обработеното месо и връзката му с рака: Какво е „червено“ и „обработено“ месо? - Част 1

Три класации, които обясняват всичко, което трябва да знаете за последното предупреждение


Доказателството е изграждано в продължение на десетилетия и е подкрепено от изобилие от внимателни проучвания

Вие вероятно сте виждали днешните заглавията за факта, че преработено месо е класифицирано като „категорична“ причина за рак. И червеното месо е „вероятна“ причина.

Решението – координирано от уважаван международен орган – е било толкова дългоочаквано от медиите, че спекулации за обявяването са започнали още от преди няколко седмици.

Дори два тънки резана бекон на ден могат да „увеличат риска за рак на дебелото черво“

Но връзката между определени видове месо и някои форми на рак – най-вече от рак на дебелото черво – не е „нова“ новина – доказателството е изграждането в продължение на десетилетия, и се подкрепя от много внимателно проучване.

Независимо от това, изявлението е изключително важно. То идва от Международната агенция за изследване на рака (IARC) – група от международни експерти, които разглеждат подробно цялостните доказателства – в този случай повече от 800 проучвания – за това колко възможно е определени неща да причинят рак. Техните решения са с голяма тежест, особено за решенията на правителствата и регулаторите.

Какво означава откритието публикувано в Lancet Oncology на практика? Колко месо е разумно да се яде? И колко случаи на рак са свързани с консумацията на месо?

В този пост ще разгледаме какво означава всъщност класификацията IARC, как червеното и преработеното месо повлияват риска от рак, както и какъв е вероятният размер на това въздействие.

Но преди да продължим, нека да изясним следното: да, продължителната месна диета не е добра за вас. Но пържола, сандвич с бекон или питка с наденички по няколко пъти в седмицата, най-вероятно не е особено притеснително. Като цяло рисковете са много по-ниски, отколкото при пушенето, например.

Какво е „червено“ и „обработено“ месо?

Първо, нека изясним няколко дефиниции.

„Червено“ месо е (както може би бихте могли да предположите) всяко месо, което е в тъмно червен цвят, преди да бъде сготвено – това означава месо като говеждо и агнешко месо, но също така включва и свинско месо.
„Преработено“ месо е месото, което не се продава прясно, а вместо това е било сушено, осолено, пушено или консервирано по друг начин (неща като бекон, колбаси, шунка, кренвирши). Но това не вкючва пресни бургери или кайма.

И двата вида месо се различават от „белите“ меса, като прясно пилешко или пуешко, риба (нито едно от които не изглежда да увеличава риска от рак).

Доказателствата досега …

В момента има голяма съвкупност от доказателства, че ракът на дебелото черво се среща по-често сред хората, които ядат най-много червено и преработено месо.

(Има и все повече доказателства за евентуална връзка и с рака на стомаха, както и с ракана панкреаса, но това не е толкова ясно изразено, колкото връзката с рака на дебелото черво.)

Най-убедителеният преглед на доказателствата за връзката с рака на дебелото черво, идва от анализ от 2011г. от изследователи в WCRF, които комбинират резултатите от редица предишни изследвания, за да се опитат да ‘нарисуват’ цялостната картина.

Те са успели да групират данните, според тези, които са яли най-много червено и преработено месо и тези, които са яли най-малко такива. Една от основните констатации на анализа на WCRF е, че червеното месо и преработено месо не са еднакво вредни: преработено месо е по-силно свързано с рак на червата, отколкото червеното месо.

Резултатите показват, че за тези, които са яли най-много преработено месо, има около 17% по-голям риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото за тези, които са яли най-малко.
„17 процента“ звучи като доста голяма бройка – но това е „относителен“ риск, така че нека го поставим в перспектива и да го конвертираме в абсолютни цифри. Имайте предвид, че това са само приблизителни цифри – рискът за всеки би бил различен, тъй като има много различни фактори, които също оказват влияние.
Знаем, че на всеки 1000 души в Обединеното кралство, около 61 ще развият рак на дебелото черво в някакъв момент от живота си. Онези, които ядат най-малко количество преработено месо, е по-вероятно да имат по-нисък риск за живота си, отколкото останалата част от населението (около 56 случая на 1000 е техния риск).

Анализът на WCRF предполага, че сред 1000 души, които ядат най-многообработено месо, бихме очаквали 66 да развият рак на дебелото черво в някакъв момент от живота си – или 10 повече в сравнение с групата, които ядат по-малко обработено месо.

Източник текст: 2015, Casey Dunlop, „Independent“ UK

Коментари