Публикация

Презервативът не е защита срещу гениталните брадавици


Кондиломите  са напълно реален проблем и засягат най-често младите и сексуално активни хора, както и доста пациенти на средна възраст. Част от болните не търсят навреме лекарска помощ в очакване, че проблемът ще се реши от само себе си, а това позволява на инфекцията да се развие още повече.

Вече има ефикасно неоперативно лечение, посочва д-р Емил Бърдаров, дерматолог-венеролог в Александровската болница.

Лесно ли е човек да разпознае кондиломите?
 Не винаги. Понякога ги мислят за бенки или фиброми, защото кондиломите могат да бъдат различни на цвят. Първоначално се появяват една-две брадавици, след това бързо броят им се увеличава. Те са леко издигнати от околната тъкан, с неравна повърхност, малко приличат на карфиол.

  Проблемът е, че ако не се потърси навреме лечение, след това в голям процент се появяват рецидиви.

Как става заразяването?
Предимно по полов път. За съжаление, от момента на заразяването до появата на признаци минават от 1 до 6 месеца. През този скрит период заразеният заразява и своите партньори, без никой да подозира, че има проблем.

Презервативът предпазва ли от кондиломи?
Не много. Проблемът с кондиломите е, че често се разполагат в зоните, които не се покриват от презерватива. Той е по-ефективен за предпазване от СПИН.

Много внимателни трябва да бъдат бременните жени, защото ако те са заразени с генитални кондиломи, могат да предадат заразата на  новороденото с развитие на папиломи по ларингса, което е сериозно и трудно лечимо състояние при бебето.

Какви са методите за справяне с гениталните кондиломи?
В литературата са описани над 60 метода, но на практика тези, които са ефктивни, са само няколко.

Най-ефективният метод, който в момента съществува, е прилагането на един локален имуностимулатор – алдара. Този препарат се прилага чрез нанасяне на засегнатите места. При това лечение се постига най-нисък процент на рецидивите.

Могат да се прилагат и електрокоагулация, лазерна аблация, течен азот и др., но при тези методи основният проблем е честотата на рецидивите. Понякога се налага комбиниран подход. При по-големи кондиломи се започва с лазерно отстраняване, след което се продължава лечението с алдара.

Коментари