Публикация

MOVEMBER - Mъжете пускат мустаци срещу простатния карцином

Започна месецът за борба с простатния рак


Над 1.1 милиона мъже по света са диагностицирани с рак на простатата. Това са около 8% от всички онкоболни и около 15% от случаите на канцерогенните заболявания при мъжете. В мнозинството си – 68% – диагнозата е поставена в развитите страни, като Франция и Норвегия оглавяват класацията.

Това показва статистиката на Световната организация за изследване на рака (WCRF) от 2012 г. Поводът за припомнянето й е началото на месеца за борба с рака на простатата – ноември. Инициативата, чиято цел е да информира мъжете за опасността от този вик рак и да ги подсети да се прегледат, доби популярност през последното десетилетие с движението movember.

Терминът movember се ражда още през 1999 г., но набира скорост след 2004 г. Идеята е на група австралийци, които предизвикват мъжете да си пуснат мустак с благотворителна цел в рамките на месец Ноември. Движението обаче стана световна сензация в средата на 2000-те и оттогава досега за каузата са дарени над 174 милиона долара. През 2010 г. само в Щатите са събрани над 7.5 милиона долара, но през 2011 г. Канада надминава рекорда.

Най-много случаи на рак на простатата се регистрират в по-развитите страни. На първо място за 2012 г. е задморското владение на Франция Мартиника с 227 души с рак на простатата на 100 хиляди, следвана от Норвегия (129/100 хил) и Франция със 127 болни на 100 хиляди. В световния топ 20 са също Швеция, Австралия, Ирландия, Швейцария, САЩ, Финландия, Естония, Пуерто Рико, Дания, Белгия и още няколко владения на Франция.

Обяснението за големия брой диагностицирани в развитите страни според световната организация, посветена на онкологичните заболявания, е това, че вече има много много прецизни тестове, които могат да уловят злокачествената болест без да са проявени каквито и да е симптоми. По този начин и лечението на заболяването става много по-лесно и успешно, но ключовото условие са редовните профилактични прегледи, напомнят от организацията.

Рискът за възникването на болестта става по-голям с възрастта, като е препоръчително редовните прегледи да започнат на 40 години. На този етап здравните специалисти са достигнали до извода, че освен фамилната обремененост, ключов рисков фактор е и наднормено тегло. Заради това тази година месецът за борба с това заболяване ще протече с призива за повече спорт и движение в ежедневието.

С тази идея организаторите използват и играта на думи MOVEmber (от англ. move – движа се), за да предизвикат силния пол да бъде по-активен и да се поддържа в добро здраве. 

Източник: dnevnik.bg

Коментари