Публикация

Соево мляко за по-силен имунитет

Едно от нещата, което много китайци пият редовно на закуска е соевото мляко. Твърди се, че една чаша от него съдържа достатъчно за организма витамини и хранителни вещества.


Традиционно соевото мляко се приготвя от соеви зърна, които са богати на протеини и са с ниско съдържание на холестерол. Традиционната китайска и западната медицина са на едно мнение - соевото мляко е здравословна напитка.

Китайците пият соево мляко не само за закуска, но и заради благоприятното му влияние върху здравето. Традиционната медицина го препоръчва на тези, които страдат от „синдрома на недостиг". Понякога организмът не е в състояние да приеме или преработи силните тонизиращи средства, докато соевото мляко е по-леко и лесно се усвоява от организма.

Какво представлява „синдромът на недостиг"?

При поставянето на диагноза в традиционна китайска медицина се търси дали в организма има излишък или недостиг. Недостигът означава, че или някой от органите, или тялото като цяло, е физически слабо.

Синдромът на недостиг включва следните категории:

- недостиг на Ци: чести симптоми при него са липсата на сили, недостиг на въздух, учестено сърцебиене, лесно изпотяване, често уриниране, слаба имунна система, предразположение към настинки;

- недостиг на кръв: симптомите обикновено са бледо лице и език, светли нокти, косопад, ранно побеляване на косата, умора, световъртеж, забавяне или оскъден цикъл;

- недостиг на Ин: в тези случаи симптомите обикновено са суха кожа, запек, твърди изпражнения, горещи вълни и усещане за жажда вечер, червено лице, горещо тяло, силна емоционалност, тъмна и оскъдна урина;

- недостиг на Ян: симптоми при това състояние са студени крайници, непоносимост към студа, подпухнали и тежки крайници, чувство за тежест и подуване в корема, импотентност, ниско либидо.

По принцип при наличието на подобни симптоми традиционната китайска медицина препоръчва билколечение и промени в хранителния режим. Една от храните, които съветва да се добавят е соевото мляко.

За какво е полезно соевото мляко?

1. Подсилва организма

В древния китайски текст „Ган му шъ и" пише, че соевото мляко подсилва организма. На вкус го определя като сладко и неутрално по характер, т.е. не затопля и не охлажда организма. Соевото мляко въздейства най-силно върху меридиана на белите дробове и стомаха, което е от полза за дихателната и храносмилателна системи.

Соевото мляко е полезно за хората от всички възрасти, особено за тези, които страдат от недостиг на кръв и лошо кръвообращение, след продължително заболяване, операции или химиотерапия. То зарежда с енергия след тежка и уморителна работа. Препоръчва се и на майките, които кърмят.

2. Подобрява храносмилането

Соевото мляко успешно балансира киселинния баланс в стомаха, което помага на храносмилането. То е изключително добър заместител на прясното мляко. Препоръчва се и на хората, които страдат от лошо храносмилане и киселини в стомаха.

3. Подсилва имунната система и помага в растежа и развитието на децата

В традиционните книги по лечебно хранене пише, че соевото мляко може да помогне за развитието на мозъка и зъбите, да подсили работата на лимфната система, което подобрява имунитета. Както споменахме вече соевото мляко въздейства на белите дробове, а според традиционната китайска медицина, те са първата защита на организма от външните болестотворни действия. Пиенето на соево мляко подсилва белите дробове и едновременно с това защитните сили на организма. За да е по-добър ефектът, към него могат да се добавят годжи бери или хинап.

4. Помага за изчистването на гърлото от налепи

Някои хора често се оплакват от налепи по гърлото. Те обикновено боледуват от бронхит или са пушачи от дълго време. Традиционната китайска медицина им препоръчва да пият соево мляко със стайна температура, което ще им помогне да изчистят налепите и натрупаната излишна влага в тялото.

Но ако се оплаквате от симптоми като суха кожа, запек, рани в устата или езика, често безпокойство и лоши сънища, желателно е соевото мляко да се пие студено.

Съвременните учени също са съгласни с ползите от соевото мляко. Добрата новина е, че то може да се открие и на българския пазар.

Рецепти

1. Соево мляко с годжи бери

Продукти: 1 с.л. сушени годжи бери, 1 ч.ч. соево мляко

Начин на приготвяне: Оставете соевото мляко да заври. Добавете годжи бери и след 5 минути изпийте напитката.

Действие: Тонизира бъбреците, балансира Ин и Ян, зарежда с енергия, подсилва имунната система, укрепва костите и мозъка, пази от деменция.

2. Соево мляко с хинап

Продукти: 5 сухи хинапа без костилките, 1,5 ч.ч. соево мляко

Начин на приготвяне: Варете соевото мляко и хинапа на слаб огън в продължени на 3 минути.

Действие: Тонизира кръвта и Ци, препоръчва се на кърмещите майки.

Желателно е соевото мляко да се пие топло или поне със стайна температура. За възрастните препоръчителната доза е 1-2 чаши на ден, а за децата по-малко в зависимост от възрастта.

Внимание: Не пийте соево мляко, ако сте алергични към соеви продукти.

Източник: „Здраве от Изтока”

Коментари

важи с пълна сила за всички ядкови млека - бадемово, овесено, конопено и т.н.