Публикация

Пушените храни са вредни за здравето ни

Затрудняват функционирането на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Някои от тях предизвикват и алергични реакции.


Вкусни - безспорно, вредни - несъмнено - това е категоричното мнение на специалистите. Доц. д-р Димитър Попов прави един пространен анализ на пушените храни, методологията на тяхното производство като дава сериозна аргументация на негативното им влияние върху човешкия организъм.

При процеса "пържене" например, значително се увеличава съдържанието на мазнини, част от които се трансформират в особено опасните трансмазнини,докато  при пушенето количеството и качеството на липидите в продукта на практика не се променя. Редица археологически артефакти свидетелстват, че тази кулинарна обработка е била позната още в дълбока древност. Вероятно е била открита случайно от нашите далечни предци – след опитване на забравен край гаснещия огън къс месо или риба. От този миг в продължение на хилядолетия човекът остава в плен на това невероятно съчетание от аромати и вкусове, присъщи единствено на този начин на обработка на храните. Като правило на нея се подлагат продукти от животински произход – месо, месни изделия и риба.

Богати на всякакви вредни добавки – консерванти, стабилизатори, оцветители и т.н., консумацията на пушените храни затруднява функционирането на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт, като в нередки случаи могат да предизвикат и алергични реакции.

Поради безспорната опасност, която пушените храни представляват за човешкия организъм, в ЕС е предприета кампания за тяхната пълна забрана.  СЗО също е дала указания в тази посока, като освен това препоръчва и максимално ограничаване на консумацията на месни изделия и колбаси, които са сериозен рисков фактор за човешкото здраве.

Прочетете още подробности по темата за пушените храни и вредите им за здравето на човека в сайта jivotatdnes.bg ТУК

Коментари