Публикация

Джинджифилът – природното злато

Джинджифилът – природното злато

Zingiber officinale е наречен „природно злато” поради безценните си фармакологични свойства.

 

Действа антибактериално, аналгетично, успокоително отхрачващо, противокашлично, антивъзпалително, антитуморно, антиоксидантно и антиеметично. Предклинични проучвания показват също, че джинджифилът е незаменим дори при онкологични заболявания – унищожава раковите клетки и облекчава страничните ефекти при провеждане на химиотерапия.

 

Името на растението е дадено от английския ботаник William Roscoe през 1807г. Произхожда от Източна Азия и днес в семейството на джинджифила се срещат над 1200 растения. Използван в медицината в продължение на хиляди години в най-различни култури за лечение на различни състояния като: гадене, главоболие, морска болест, простуда, грип и особено активен срещу кашлица. Едва по-късно влиза в употреба в кулинарията и козметиката.

 

Ароматните съединения gingerols, shogaols и zingerone, съдържащи се в джинджифила, го превръщат в ефективно лечебно средство за успокояване на кашлицата. Тези химични вещества са силно концентрирани в растението и затова съвсем малки количества от него имат силен ефект.

 

Учени от Университета в Мериленд отбелязват, че една капка масло от джинджифил в инхалаторен разтвор е напълно достатъчна, за да се постигне значително облекчение на кашлицата и болките в гърлото.

 

Германски изследователи са открили, че джинджифилът спомага за отделянето на съединението dermicidin, което се произвежда от потните жлези и се транспортира до повърхността на кожата, като осигурява защита срещу нахлуването на микроорганизми и бактерии като Е. coli and Staphylococcus aureus (a common cause of skin infections), and fungi, including Candida albicans . коли, стафилококи (честа причина за кожни инфекции) и гъбички, включително кандида албиканс.

 

Проучване от изследователи от Колумбийския Университет показва, че пречистени компоненти на пикантния корен също могат да помагат на пациенти с астма и да облекчават дишането. Данните от изследването сочат, че съставките на джинджифила:6-gingerol, 8-gingerol и 6-shogaol могат да облекчаватсимптомите на астмата, когато се използват в комбинация с медикаменти бетаагонисти.

 

Източници: ScienceDaily, WebMed

Коментари