Публикация

Разяснява се наредбата за здравословно хранене на учениците


На среща на пловдивските наематели на ученически столове и бюфети с инспектори на РИОКОЗ ще се търси вариант за решаване на проблема с прилагането на новата наредба на МЗ за здравословното хранене на децата и забраната да се продават захарни, газирани и пакетирани продукти.

Директорът на инспекцията  д-р Янка Барганова ще разясни на управителите кое е позволено и кое не за продажба на учениците според нормативна уредба.

Ще бъдат обсъдени и предложенията на търговците, които в края на миналата седмица бяха изпратени до Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на конкуренцията.

Протестиращите съдържатели на бюфети настояват да се забрани да има хранителни и развлекателни обекти, в които се продават чипсове, захарни изделия и други сурогати, в радиус от 500 метра от училища и детски градини, както е в Европа.

Според тях обектите не бива да се премахват, а продажбата на вредните за здравето храни на деца до 18 години да спре по същия начин, по който е забранена продажбата на цигари и алкохол. От гилдията настояват още да се забрани и вкарването на вредни храни от децата в училище.

Припомням, че започналият от Пловдив протест на наемателите на ученически столове и бюфети се разраства до национален на 15 септември.

Петиции до Министерството на здравеопазването и жалби до Комисията по защита на конкуренцията са подготвени и подписани до момента и в Смолян, Бургас, Стара Загора и София.

Коментари