Публикация

Как се формира никотиновата зависимост

Американски нарколози проследиха как организмът на 20 доброволци за първи път в живота си реагира на никотин.


„От гледна точка на наркологията и процеса на формиране на зависимост никотинът се явява изключително необичаен наркотик. Повечето хора не го харесват при първия прием. Получените от нас резултати показват, че има две групи хора, едната от които избягва никотина, а другата го избира.

По-скоро има някакви генетични или метаболитни причини за попадане във втората група“, казва Роланд Грифитс (Roland Griffiths) от университета Джон Хопкинс в Балтимор (САЩ).

Както обясняват Грифитс и колегите му, за първи път необичайността на никотина била забелязана от учените, когато те се опитали да разкрият корените на никотиновата зависимост, експериментирайки с гризачи. Както показали опитите, мишките не само не харесват никотин при първична употреба, но и при „сляпа дегустация“ впоследствие винаги избирали чисти порции храна, а не просмукани с „цигарена“ порция никотин.

Подобни резултати били получени и при експерименти с доброволци, което накарало учените да се замислят как възниква тази зависимост, ако никотинът не се харесва нито на хората, нито на животните. Те се опитали да намерят отговор, като направили едно ключово изменение в експеримента.

Грифитс и колегите му смятали, че типичната цигарена доза никотин се явява прекалено голяма за „начинаещите“ пушачи, затова я намалили 10 пъти. Това им позволило да разберат, че не всички хора напълно отхвърлят никотина.

Както се оказало, половината от доброволците, едновременно вземащи таблетки с малки дози никотин и таблетки с плацебо, се научили след 10 дни да ги различават на „вкус“ и при наличието на свободен избор вземали само хапчета с никотин. Това означава, че при тях се е изработила зависимост и влечение към това наркотично вещество.

Учените все още не знаят какво прави човека предразположен към този вреден навик, но подозират, че причините се крият в малки различия в гените и работата на системите за обмяна на вещества. В близко време лабораторията на Грифитс планира да проведе серия нови опити, насочени към търсенето на тези причини.

Източници:

http://www.megavselena.bg/

Коментари