Публикация

68 са случаите на свински грип у нас


68 са доказаните случаи на пандемичен грип А (Н1N1) в България.
Това съобщи доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

В Националната референтна лаборатория по грип до момента са изследвани около 500 души, предимно хора, които са се върнали от чужбина.

Според доц. Кожухарова, въпреки че се наблюдава повишение на разпространението на новия грипен вирус, не бива да се създава паника, а към въпроса да се подхожда сериозно.

Тя посочи, че грипът е непредвидим. Възможно е паралелно развитие на сезонния и пандемичния грип, както и грипната епидемия да започне по-рано, предвид това, че през миналата година такава нямаше.

„Никой не може да каже кога точно ще започне епидемията. Тя може да е от края на октомври до началото на март”, допълни доц. Мира Кожухарова.

Тя уточни, че в България се предлагат три вида антивирусни препарата, които са ефективни както към сезонните грипни вируси, така и към новия грип.

По данни на СЗО, 7-8 фирми произвеждат ваксини срещу новия грипен вирус, но към момента нито един препарат не е одобрен.

Затова пък ваксините срещу сезонния грип, който тази година ще е Бризбейн, вече са в аптеките, и до две седмици у нас ще започне имунизация на рисковите групи.

Децата от 6 месеца до 3 години също могат да бъдат имунизирани срещу сезонния грип, като се използва половин доза от ваксината два пъти през месец. На децата от 3 до 9 години се прави два пъти имунизация през месец, но се поставя цялата доза от ваксината.

Коментари