Публикация

Студентите от МУ-Варна провеждат кампания за борба с диабета

На 12.11.2015 г. ще се проведе осмата по ред традиционна кампания „Диабет"


Студентите от МУ-Варна провеждат кампания за борба с диабета

За поредна година студентите на Медицински университет – Варна ще дадат своя принос към превенцията и профилактиката на социално значимото заболяване захарен диабет по повод на световния ден за борба с диабета – 14 ноември. На този ден в над 160 страни различни здравни организации, сдружения и компании се обединяват, водени от общата цел – да повишат информираността на обществото относно заболяването, превърнало се в световна епидемия и заплаха.

На 12.11.2015 г. ще се проведе осмата по ред традиционна кампания „Диабет", организирана от Студентски съвет, Асоциацията на студентите по медицина във Варна, Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна, Асоциацията на студентите по фармация във Варна и Клиника по ендокринология и болестите на обмяната в Университетската болница "Св. Марина" във Варна.

Кампанията ще се проведе от 08:00 ч. до 12:00 ч. в сграда Ректорат на Медицински университет – Варна, Факултета по дентална медицина и УМБАЛ „Св. Марина". От 18:00 ч. във Втора аудитория на МУ-Варна водещи специалисти от болницата ще изнесат лекция на тема „Здравословното хранене - ключът към лечението на захарния диабет", която ще бъде отворена за всички, интересуващи се от проблемите на заболяването.

На 14.11.2015 г. от 09:30 ч. в Морската градина във Варна ще се проведе 5-километров маратон. Старт-финалната линия ще бъде при Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Всеки желаещ може да вземе участие и да даде своя принос в благородната кауза.

Преди старта на кампанията в двора на МУ-Варна бъдещите медици изобразиха с телата си синия кръг – символа на съпричастността към болните от диабет.

На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се диагностицират – от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 600 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Коментари