Публикация

ТЕЛК в Пловдив спира работа на 5 декември

ТЕЛК в Пловдив спира работа на 5 декември

Районната колегия на БЛС в Пловдив застава зад лекарите от ТЕЛК, които колективно подадоха оставки.


ТЕЛК-комисията в Пловдив спира да работи на 5 декември, съобщи д-р Райна Ангелова, която е сред 15-те члена на комисията от общо 18 работещи в нея, подали на 4 ноември предизвестия за напускане. Причината за това е Наредбата за дейността им, според което лекарите трябва да връщат парите, получени от болни пациенти, освидетелствани от тях за инвалидни пенсии, ако експертизите им паднат в съда след жалби на НОИ. Медиците са категорични, че тази Наредба трябва да се промени.
Районната колегия на БЛС в Пловдив застава зад лекарите от ТЕЛК, които колективно подадоха оставки, каза председателят на съсловната организация д-р Георги Кръстев.
В декларация до Комисията по здравеопазване в Народното събрание и до министъра на здравеопазването от съсловната организация настояват за спешна промяна на законовата уредба и на чл.110 от Кодекса за социално осигуряване, на базата, на който лекарите от експертните комисии трябва да връщат парите за получените инвалидни пенсии при обжалване от НОИ.
От НОИ правят ревизии на издадени решения с години назад и обжалват експертизи дори от 2008-а година, като санкциите се събират принудително от заплатите ни, въпреки обжалванията и делата в съда, обясни д-р Ангелова. По думите й единственото решение е промяна в закона.
От лекарската организация предлагат органите на ДОО да не начисляват и извършват плащания по невлезли в сила актове на медицинската експертиза. От своя страна д-р Кръстев посочи, че трябва и законово да се регламентира срок не по-дълъг от 45 дни, в който НЕЛК да разглежда върнатите решения, за да не бъдат ощетявани и пациентите.
Той даде пример с инвалид, който обжалва експертно решение от тази година, но е извикан от НЕЛК за освидетелстване чак през 2017-а година. Нашите оставки не са протест, това е апел да се обърне внимание на сериозността на проблема, подчерта д-р Ангелова.

Коментари

А защо ,когато са обжалвани болнични листи и съответно отменени от ТЕЛК,лекарите ,които са ги издали ,трябва да ги плащат / и то не да им се одържат от заплатите,а да се внасят по банков път /?Логиката е същата,както при написаното по-горе !