Публикация

Вдигни очи...


И фантастите не се опитват да си представят живота без екрана на компютъра. Колкото и усъвършенствани да са мониторите, тяхното вредно въздействие за очите остава.

По силите ни е единствено да се защитим максимално. Как? В съветите си експертите са единодушни:

Снабдете се с TFT или плазмен монитор. Високочестотните монитори и телевизионни екрани нанасят по-малка вреда на зрението ви.

Постарайте се изображението да бъде максимално ясно. Съвременните телевизори и монитори имат специална функция за регулиране на яснотата. Изберете видеокарта, която не изкривява реалната картина.

На хората, които прекарват много време зад компютъра, се препоръчва да изберат по-висока яркост за гледане на снимки и видео и по-ниска за работа с текстове. Почиствайте редовно монитора, защото натрупаният прах може да бъде една от причините за некачественото изображение.

Когато работите на компютър нощно време, задължително включвайте изкуствено осветление, най-добре луминисцентна лампа, чиято светлина е най-близо до дневната. Това е особено важно, когато работите с клавиатурата, защото оскъдното осветление принуждава очите ви постоянно да се напрягат. 

Избирайте правилно разстояние от монитора. То трябва да бъде не по-малко от 45 см., а очите ви е добре да са на нивото на горния край на монитора. Освен това препоръчително е наклонът да е такъв, че долната част да е по-близо до вас от горната. Колкото по-близо сте до екрана на телевизора, толкова повече се напрягат очите ви, за да фокусират изображението.

Правилно разположете работното си място. Не сядайте с лице към прозореца, защото светлината е още един източник на нежелателен стрес за очите.

Офталмолозите препоръчват да се работи на компютър не повече от три часа на ден, като на всеки час се прави почивка от 15 минути. Под почивка се разбира да се излезе на терасата, да се гледа през прозореца надалече. Това специалистите наричат „панорамно гледане”, без да се фиксира нещо.

Правете всекидневен тренинг на очите си. 

Приемайте достатъчно витамин А. Той отговаря за чувствителността на очите към ярката светлина и рязката смяна на изображението.

Коментари