Публикация

​Има начин за продължително обезболяване без странични ефекти

Отдавна е известно, че през есента и зимата се обострят всички хронични заболявания на опорно-двигателната система.


Причините за това са разнообразни, но сред най-често посочваните са свиването от ниските температури на повърхностните кръвоносни съдове и свързаното с това намалено кръвооросяване на ръцете и стъпалата; влиянието на промените в атмосферното налягане върху херметично затворените ставни капсули; снижаването на физическата активност, което води до по-лошо изхранване на ставните хрущяли. През студения сезон по-често настъпват и остри болкови кризи, причинени от т.н. дискова болест – различна степен на притискане на нервните коренчета, излизащи между прешлените на гръбначния стълб. Отделно от всичко това пациентите с хиперурикемия (високи нива на пикочната киселина в кръвта) и с изявена подагра, са застрашени от нови и по-тежки пристъпи в края на годината заради съдържанието на много пурини в ястията от традиционната зимна трапеза – месо, животински вътрешности, туршии, червено вино и бира.

Нормалната реакция на всеки пациент с болки от различен произход в костите, ставите и мускулите, е да започне приема на болкоуспокояващи медикаменти. Важно е обаче бързо да се установи конкретната причина за болките и след това да започне съответното лечение. В някои случаи се налага първоначално или паралелно лечение на отключващото заболяване, напр. прием на антимикробен медикамент, ако кризата е възникнала в хода на инфекциозно заболяване или на препарат за намаляване на пикочната киселина, когато става въпрос за подагра.

Приемът без лекарско предписание на перорални препарати против болка е допустим за кратко време и при стриктно спазване на дозовия режим, посочен в листовката. А когато човек има придружаващи заболявания, задачата как безопасно да се преодолява болезнеността, не е много лесна.

Винаги трябва да се спазва правилото да се започва от възможно най-лекия медикамент в най-малката ефективна доза и при липсата на достатъчен ефект първо да се увеличи до допустимото дозата, а след това евентуално да се смени медикаментът или да се добави втори.

Едни от най-често използваните лекарства при болки в опорно-двигателния апарат са нестероидните противовъзпалителни средства. Те са доказали своята ефетивност както при боки в хода на хронични възпалителни и дегенеративни заболявания – артрити и артрози (шипове), така и при остри травми – навяхвяния, изкълчвания, разтежения, натъртвания. Нестероидните препарати бързо овладяват състоянието, защото действат комплексно и срещу болката, и срещу възпалението. Но продължителният им прием не е желателен заради дразненето, което могат да предизвикват в стомашно-чревния тракт, възможността да повлияят на функцията на черния дроб при по-високи дози, алергични реакции при някои хора, потенциално увеличаване на кръвното налягане, особено при възрастни пациенти с хипертония. Затова добра алтернатива на приемът на таблетки е външното приложение на нестероидни противовъзпалителни средства. Те се предлагат под формата на кремове, унгвенти, но с най-добро проникване е гелообразната форма. Специално за подобряване на проникването на гела в дълбочина в тъканите са създадени комбинирани продукти, съдържащи активна съставка, атакуваща болката и възпалението, кактои левоментол. Левоментолът не само увеличава концентрацията на гела в дълбочина, но самият има противоболково и локално охлаждащо действие, поради което облекчението настъпва значително по-бързо. Продуктите с локално приложение ограничават опасността от странични ефекти свързани със стомашно-чревния тракт, които са възможни при вътрешен прием на нестероидни лекарства. Много често лекарят предписва първо едновременно пиене на таблетки и мазане с локален препарат, след което пациентът да остане продължително време само на гелообразния продукт. Целта е в началото болката и възпалението да се атакуват максимално, а след това оздравителният ефект да се поддържа безопасно чрез външно третиране на засегнатия участък. Някои пациенти с хронични болки, например от подагра и артрити с месеци прилагат нестероидни гелове, като значително облекчават състоянието си, без да влошават придружаващите си заболявания.

Коментари