Публикация

Игличка в ухото помага за бебе

Лечението чрез убождане е лек и срещу сенна хрема, високо кръвно и дископатия, разказва специалистът по акупунктура д-р Венелин Кьосев


Аурикулотерапия е акупунктура или лечение чрез убождане в точки върху ушната мида. Тези точки всъщност са проекции на вътрешните органи, системите, жлезите, хормоните, мускулите и нервите в тялото ни. Говорим за т.нар. зони на съответствие - аурикуларни точки, обяснява специалистът по акупунктура д-р Венелин Кьосев. "Долната част на ухото например съответства на лицевите органи, мозъка и главата, изпъкналата му част - на гръбнака, в кухината на ухото, която наподобява коремна кухина - вътрешните органи", допълва той. "Аурикула" от латински език означава ушна мида, откъдето идва името на терапията. Аурикуларните точки се пробождат по два метода. "Тонизиращият метод се прилага при органи с понижена функция с цел да се стимулира дейността му. При хиперфункция на орган, трябва да го потиснем и тогава се използва методът на задържане или още потискащ метод", разяснява аурикулотерапевтът и допълва, че връзката между точките и частите от тялото ни не е невронна, а енергийна

С аурикулотерапия се лекуват, но и диагностицират заболявания

"Започвам с преглед и после назначавам терапия. Диагнозата се поставя по типа болезненост в точката на ухото и разпространението на болката", уточнява д-р Кьосев.
Аурикулотерапията бори успешно болки в гърба, ставите и мускулите, дископатии, скондилози, главоболие, мигрена, стомашни заболявания, хипер и хипофункция на щитовидната жлеза в леки форми, болезнена менструация, хипертония, депресии, безсъние, стрес, хормонален дисбаланс, уверява специалистът. По думите му, той вече няколко пъти е помагал на пациентки да имат рожба след години неуспешни опити да заченат. 

Последната ми пациентка с този проблем роди близнаци

Тя не е могла да забременее 7 г., затова й предложих метода. Направихме 3 сесии подред и ето, че бебетата й са на няколко месеца", радва се д-р Кьосев. По думите му, аурикулотерапията е особено ефективна при хроничните заболявания като синузит и фарингит. Алергиите и сенната хрема също се повлияват безотказно. "Дори в острия период, когато пациентът е абсолютно нетрудоспособен и му текат сълзите, има ефект", уверява специалистът. С метода можем да се отървем и от излишните килца. "Често пациенти ме търсят за стимулиране обмяната на веществата и потискане на апетита. Но може и да се надебелее при анорексия например", споделя д-р Кьосев.

Методът е подходящ и за малки, и за големи, тъй като е безвреден. "Най-малкият ми пациент беше на 5 години, като излекувах нощното му напикаване. При малчуганите започвам не с терапевтичните точки, а с неболезнените. Щом види, че не го боли, когато го боцна, детето ми се доверява и мога да започна с убождане на терапевтичните точки", споделя специалистът. Аурикулотерапия могат да пробват дори бременните. "Ако бременна жена има главоболие, какъв медикамент може да й дадете? Тя не може да пие почти нищо и тогава спасението е в аурикулотерапията", категоричен е д-р Кьосев.

Терапията може да бъде ежедневна или седмична. Ежедневният метод на лечение включва десетдневни процедури чрез убождане с акупунктурни игли. Седмичната аурикулотерапия е чрез т.нар. микроакупунктура. При нея се използват микроигли, които се забождат в съответните точки по ухото и пациентът стои с тях една седмица. "Микроиглите не пречат на ежедневието ни, с тях спокойно можем да се къпем и да спим", подчертава специалистът. По думите му 

процедурата не е болезнена, а методът е безвреден, немедикаментозен и неинвазивен 

"Усеща се боцкането, но то не е болезнено. Ако има болка, то тя е индикация за здравословен проблем", разяснява специалистът. Цената на една процедура е 25 лв., а ако се прави ежедневно - 20 лв. "Ефектът не е мигновен, а идва след няколко процедури, но задължително трябва да се премине през целия курс на лечение", уточнява д-р Кьосев. По думите му аурикулотерапията може да се прилага самостоятелно, но и в комбинация с хомеопатия и класическа медицина.

При хипертония можем да намалим дозата на нужните ни медикаменти", дава пример аурикулотерапевтът. "Аурикотерапията наистина помага. Тя не е просто метод, а цялостна концепция за лечение и профилактика на различни болести. С нея се повлияват дори заболявания, които съвременната медицина не може да излекува - като мигрена и алергия", категоричен е д-р Кьосев.

Автор Михаела Благоева

Публикувано в standartnews.com

Коментари