Публикация

4 основни причини за болките в гърба

Най-уязвимата част от гърба е кръстът, а болките обикновено се причиняват от проблеми в мускулите на гърба или в гръбнака.


1. Статодинамични претоварвания

По-просто казано, рязко повдигане на товар, вдигане на прекалено тежки предмети, резки движения, прекалено силови завъртания, скокове. Всички тези действия, от една страна, претоварват мускулите на гърба и понякога причиняват разтягания, скъсвания, спазми, а от друга – могат да доведат до износване на междупрешленните дискове и на хрущялите на гръбнака. Тяхното основно предназначение е да амортизират натоварването върху гърба, но ако то е прекалено, дисковете и хрущялите се травмират. При чести травми, дори и слаби, хрущялната тъкан постепенно се уврежда, губи еластичността си, разслоява се и се напуква. Това в крайна сметка може да доведе до развитие на остеохондроза (увредени междупрешленни дискове) или спондилоартроза (увредени хрущяли на прешлените).

Тези заболявания често вървят ръка за ръка. И двете причиняват болки в гърба - остеохондрозата, защото при нея често се получава прищипване на нервните окончания на гръбнака, а спондилоартрозата, защото при увреждането на прешлените на гръбнака се получава възпаление, което предизвиква рефлекторен спазъм на мускулите. При такава артроза болката често се превръща в хронична.

2. Продължителен престой в едно положение

Например осем часа в седнало положение пред бюрото, дълго пътуване с кола или плевене на градината, при което тялото е сгънато. Колкото по-дълго се прекарва в една поза, толкова повече страда гърбът: мускулите се пренапрягат и кръвоснабдяването им намалява. Страда и гръбнакът. Отдавна е известно, че седящото положение натоварва сериозно кръста. Особено вредно е да се седи, наклонявайки се напред (например към екрана на компютъра). Често при разгъване се появяват болки в кръста или прищипване на нервни окончания, а при постоянно седене се развива остеохондроза и артроза на прешлените.

Препоръчително е по-често да се прекъсва работата в седнало или сгънато положение и да се правят някакви леки раздвижващи упражнения. Когато се работи на бюро или се пътува, гърбът трябва да е изправен или да се подпира със специална ортопедична възглавница.

3. Наднормено тегло

Излишните килограми са товар, който, без да забелязваме, носим върху себе си. Колкото повече са килограмите, толкова по-голямо е натоварването на гръбнака. Пълните хора развиват по-рано и по-често остеохондроза и спондилоартроза. За да отслабнат, хората с наднормено тегло не трябва да се заемат изведнъж с прекалено активен спорт. Може да се започне с проста гимнастика, продължителни разходки, плуване – те са подходящи и за фигурата, и за гръбнака.

4. Преохлаждане

Преохлаждането е вредно, защото предизвиква рефлекторни спазми на мускулите, които могат да бъдат много болезнени. Не трябва да се работи в студа с неподходящо облекло, като късо яке или джинси с ниска талия, които едва покриват кръста. В студено време облеклото трябва да е адекватно.

Прочетете още по темата в сайта ни jivotatdnes.bg

Коментари