Публикация

Сутрешното главоболие издава, че ни липсва вода

Какво означава клетъчна дехидратация и достатъчно ли е да пием само вода, за да я компенсираме? В тази статия ще се опитам да отговоря на този въпрос по възможно най-достъпния начин.


Чувствали ли сте се често с главоболия, уморени, депресирани? Имали ли сте болки в ставите, проблеми с храносмилането? Имате ли дебел налеп по езика, червеникав тен, силен глас, изпълнен удрящ пулс? Страдате ли често от суха кашлица? Поставяли ли са ви диагнози като бъбречно-каменна болест, жлъчно-каменна болест, артрити, катаракта?

Знаете ли, че в основата на всички тези разнородни на пръв поглед оплаквания стои дехидратацията на клетката?

Какво означава клетъчна дехидратация и достатъчно ли е да пием само вода, за да я компенсираме? В тази статия ще се опитам да отговоря на този въпрос по възможно най-достъпния начин.

Клетката се състои от ядро, органели и клетъчна мембрана. Едно от най-важните неща за функционирането на всички органели в синхрон е здравината на клетъчната мембрана и нейната пропускливост. Клетъчната мембрана е пазителят, който решава кои вещества да влезнат в клетката и кои да излезнат от нея. Основна структура на мембраната е двойният липиден слой, който отделя клетката от околната среда. Липидният бислой е непроницаем от йони и полярни молекули, каквато е водата. Пронизан е от голям брой белтъци, които създават т.нар. "пропускливи каналчета", през които водата и разтворените в нея вещества, както и по-големите органични молекули могат да преминават избирателно от клетката или към клетката. Когато в тялото имаме правилно съотношение между водата и количеството на "добрите" мазнини, когато в междуклетъчното пространство нямаме натрупване на токсини, тогава можем да кажем, че и клетката функционира добре и е нормално хидратирана. И обратното, когато структурата на клетъчната мембрана е нарушена или нещо в междуклетъчното пространство (токсини, загуба на вода) се промени, клетката реагира с промяна в пропускливостта на тези каналчета. Рано или късно това води до смърт и ако тези лоши условия продължат така с месеци или години, все повече клетки губят функционалността си. Вследствие на това отделни органи започват да страдат и да дават сигнали, че нещо не е наред.

Кои са тези първи сигнали?

За да ги забележим, най-добре е да се наблюдаваме сутрин.

Ако се събуждаме с енергия и чист ум, тогава се нуждаем просто от задоволяване на сутрешната ни жажда, без това да е сигнал за дехидратация. Важно е да задоволим тази жажда с вода или чай.

Ако усещаме тялото си схванато и ума не свеж, това означава, че не сме дали време и възможност на тялото да прочисти кръвта. Причини за това могат да бъдат пряждане, консумацията на твърде много животински продукти, токсини, лошокачествена храна, неправилно комбинирана храна или късно ядене. Ако тези усещания са ежедневни, най-вероятно е започнал процес на дехидратация.

Ако обаче сутрин се будим с главоболие, с усещането, че изобщо не сме отпочинали, ако не искаме да станем от леглото, ако трудно се раздвижваме, тогава със сигурност сме дехидратирани. За да компенсираме дехидратацията се нуждаем от:

1. Редовен прием на вода - важно е водата да се приема на малки глътки, да е не по-малко от 1.5 л на ден, да е колкото е възможно по-чиста и с леко алкални свойства.

2. Прием на голямо количество напитки, изчистващи органзма. Тези изчистващи напитки се наричат "еликсири" заради освежаващите и детоксикиращите им свойства. В схемата по-долу съм дала най-важните от тях. Много е важно "еликсирите" да се приемат леко топли, в никакъв случай с температура под стайната.

При по-леки форми на дехидратация, както и ако усещате студ или слабост, избирайте "еликсирите" от горната част на таблицата. При напреднала форма на дехидратация на клетката се получава задържане на течности в тялото (затлъстяване, едема, кандида, гнойно възпаление на кожата). В този случай освен достатъчното количество вода е изключително важно да се приемат "еликсири" от горчиви растения като репей, глухарче, цикория, лайка, синьо-зелени водорасли.

3. Прием на есенциални мастни киселини. Всяка една клетка в нашия организъм разчита на незаменимите мастни киселини, за да функционира нормално. За приема им, както и от къде можем да ги набавим, кои точно да предпочетем, ще обясня в някой от следващите бюлетини.

Още информация може да намерите на www.hela-bg.net  и на тел. 02/418 36 05.

Коментари