Публикация

Що е то психогеография и може ли оцветяването на картинки с градове и сгради да лекува?

"Магичният град“ на Лизи Мери Кълън е терапия за ума и емоциите


Психогеографията е нов клон на науката, на границата между географията и психологията. Неговите последователи изследват ролята на градската среда и пространство върху физическото и емоционалното състояние на човека и взаимоотношенията му с други хора. Какво ни казва пространството, какви мисли, чувства и реакции провокира у нас? Натоварва ли ни, успокоява ли ни, тласка ли ни към агресия, стимулира ли творческите ни наклонности?

Новата книга за оцветяване за възрастни „Магичният град“, която от днес е на пазара и в България, стана повод отново да се заговори за психогеография и за невероятния терапевтичен ефект, който ще има един такъв художествен психогеографски проект. Автор на книгата е художничката с редица награди Лизи Мери Кълън , която е създала изумителна колекция от илюстрации на градове, забележителности и улици от цял свят. Повечето са прочути архитектурни шедьоври като Операта в Сидни и Тадж Махал, но има и не толкова известни места като уличния пазар на Портобело Роуд и тюдорската сграда Литъл Мортън Хол. Много от изображенията са от Лондон, където живее художничката, но чрез книгата може също да „посетите“ Сан Франциско, Маракеш, Берлин, Мемфис и Виена.

Отличителното в стила на Лизи са спираловидните рисунки и именно за тях се смята, че ще имат непознат до момента терапевтичен ефект за ума и емоциите. Той е базиран на следните опорни точки- човек храни ума си с ново знание за заобикалящото го градско пространство , чувства се откривател и изобретател, в същото време е творец, а монотонните и равни движения с тънкописци в различни нюанси по спираловидно виещите се рисунки, му носят успокоение и релакс.

Коментари